Internationella jättehyllningen – till Anders Tegnell: ”Femte medlemmen i Abba”

Iskall vetenskapsman och Abbas femte medlem.

Här är nya internationella jättehyllningen – till Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han har tidigare mötts av både ris och ros i utländska medier. Sveriges höga dödstal tidigt i coronapandemin fick många att reagera, och Folkhälsomyndighetens rekommendationer har kritiserats i internationella medier. I skrivande stund har 5 865 personer mist livet efter covid-19.

Sverige har stuckit ut som ett av få länder som undvikit totala nedstängningar av samhället och inte gett order till befolkningen att bära munskydd.

Tidigare har det talats om att Sveriges ”ryska roulette” med människoliv, i en artikel i brittiska The Guardian.

STOCKHOLM 20200811 Fr.v. Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nu – månader senare – har Sverige en nedåtgående trend vad gäller smittspridning. Samtidigt har Storbritannien drabbats av en tung andra våg – och varnar för att covid-19 sprids i alla åldersgrupper samtidigt som IVA-inläggningarna ökar i landet.

Då blickar en annan brittisk tabloid, The Sun, mot Sverige – och väljer att hylla statsepidemiolog Anders Tegnell. Han beskrivs till och med som den femte medlemmen av Abba.

STOCKHOLM 20200827 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, på väg till torsdagens myndighetsgemensamma pressträff i Solna om coronapandemin. Foto: Janerik Henriksson / TT

Framför allt är det att Sverige undvikit ”lockdowns” som inspirerar tidningen i sin kolumn.

”Inte konstigt att Tegnell är en hjälte för många i Sverige och för de runtom i världen som anser att de drakoniska nedstängningarna är självdestruktiva”, skriver The Sun.

”När jag träffade Tegnell, 64, i huvudstaden Stockholm lovordades han som vore han den femte medlemmen i Abba”, skriver journalisten.

Rubriken lyder ”Hjältesvensken: Hur iskall vetenskapsman räddade Sverige från coronavirus UTAN total nedstängning – och nu är han en nationell hjälte”.

Foto: Skärmavbild The Sun

”Det kan komma fler coronatoppar. Förvänta er bara inte en helvändning och nedstängning från ismannen Tegnell”, skriver tidningen i en avslutande summering av framtiden.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required