Stefan Löfvens besked – kan bli extra val om L hoppar av januariavtalet

Foto: TT

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnar för möjligheten att utlysa extra val.
Detta efter Liberalernas hot om att hoppa av samarbetet med regeringspartierna.
– Det ska absolut inte uteslutas att då har vi extra val eller så har vi talmansrundor, säger han till Ekot.

Mitt under coronapandemin har ett infekterat bråk blossat upp inför öppen ridå på högsta nivå i landet.

I huvudrollerna: Liberalerna och regeringen.

Partiledaren Nyamko Sabuni (L) har flera gånger den senaste tiden hotat med att hoppa av det så kallade januariavtalet som reglerar samarbetet mellan regeringspartierna S och MP samt C och L.

STOCKHOLM 2021-01-19 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

I fokus står det förslag om en ny migrationspolitik som regeringen skickat på remiss. Enligt Sabuni (L) är förslagen för liberala – och hon menar att de bryter mot den överenskommelse som ligger till grund för januariavtalet.

Senast i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” med programledaren Anders Holmberg upprepade hon hotet om att lämna samarbetet.

– Ja, finns inget avtal så finns inget samarbete heller. Då lämnar vi förhandlingsbordet, sade hon i programmet som sändes tidigare i veckan.

Det var som bekant Sabunis företrädare på posten, Jan Björklund, som var partiordförande när L ingick i samarbetet med regeringen tillsammans med Centern.

Löfvens svar: Kan bli extra val

Nu svarar statsminister Stefan Löfven (S) på hotet från Liberalerna. Socialdemokraternas partiledare öppnar nu för möjligheten att det kan bli extra val, i det fall L väljer att lämna januariavtalet.

– Det är svårt att bryta mot ett avtal på en punkt som inte finns i avtalet. Och som Liberalerna var väldiga tydliga med från start att migrationspunkten inte ingår i avtalet, säger Stefan Löfven till Ekot.

Stockholm 20210108 Statsminister Stefan Löfven vid en pressträff efter att riksdagen under fredagen antagit en tillfällig pandemilag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mitt under brinnande coronapandemi ser det alltså ut att knaka rejält i samarbetet mellan regeringen och L. Löfven menar att konsekvenserna kan bli allvarliga om L verkligen hoppar av – och öppnar för möjligt extra val.

– Men poängen är att om man tar ett steg och lämnar ett sånt här avtal, som ju faktiskt är grunden för regeringsbildningen, då tar man på sig ett väldigt stort ansvar. Och jag tycker att man borde besinna sig, säger Löfven till Ekot.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Exit mobile version