Svenska busschaufförernas hjälteinsats – åker till ukrainska gränsen för att köra flyktingar till tryggare platser

Svenska busschaufförer Ukraina

Foto: TT/Shutterstock

På eget initiativ åker svenska busschaufförerna Johnny Johnsson och Pether Ståhl ner till Polen för att hjälpa flyktingar vi ukrainska gränsen.

– Vi kör främst mammor och barn från en uppsamlingsplats vidare till en lämplig destination, berättar chauffören Johnny Johnsson för Sveriges Radio. 

Rysslands invasion av Ukraina får invånare att fly över gränsen för att söka skydd i Polen. 

Förutom att flera svenska hjälporganisationer startat akuta insamlingar så har många svenska privatpersoner och företag  visat en stor vilja att hjälpa civila på flykt.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Nu ansluter även busschaufförerna Johnny Johnsson och Pether Ståhl från Östergötland. 

Kör från Östergötland

Resan och initiativet sker helt ideellt, med syfte att hjälpa ukrainska flyktingar att ta sig till tryggare platser, något som P4 Östergötland var först med att rapportera om. 

Pether Ståhl och Johnny Johnsson, båda busschaufförer, kommer att köra från ringarum i Östergötland, ner till Polens ukrainska gräns. Där kommer de köra så många de kan, framförallt mammor och barn. 

– Vi har personer där nere som kommer leta reda på de kanske som är mest i nöd. Det är mycket mammor med barn som är ensamma, och de kommer att köra de med bilar till en uppsamlingsplats där vi kör dem vidare med våran buss till lämplig destination som vi inte vet ännu, säger Johnny Johnsson till Sveriges Radio. 

Foto: Shutterstock

Pether Ståhl och Johnny Johnsson kommer att ägna stora delar av veckan med att hjälpa utsatta i Ukraina att ta sig i trygghet, innan de måste åka hem på torsdag. 

Hoppas att fler ska hjälpa till

Förhoppningen är att deras initiativ ska inspirera fler att vilja göra en insats, kanske även ta vid där de slutar. 

– Vi hoppas att det kanske ger en möjlighet att andra åker ner och tar över efter oss när vi åker hem. Det är en önskan, säger Johnny Johnsson till Sveriges Radio. 

”Värmer mitt hjärta”

Även Busschaufförerna Magnus och Mikael från Gällivare har satt sig i varsin buss från Sverige ner till Polen för att hjälpa till med att lämna förnödenheter och köra ukrainska flyktingar.

– Det är ett skriande behov där nere, att kunna göra någonting och ställa upp på detta viset. Ja, det värmer mitt hjärta, sa busschauffören Mikael Lövgren till Newsner tidigare.

Exit mobile version