Tareq Taylors uppmaning – om vuxnas drickande på julafton: ”Barnens glädje ska vara i fokus”

Foto: TT/Shutterstock

En av fyra personer har visat oro för svenska folkets alkoholvanor på julen.
SVT:s julvärd Tareq Taylor hoppas att många tänker till ett varv extra i år.
– Det är barnens välbefinnande och glädje som ska sitta i fokus, säger Tareq Taylor till Newsner.

Julen ska vara en tid fylld av glädje och värme. Men så är tyvärr inte fallet för alla.

Foto: Shutterstock

Inför julen 2019 gjorde Iq, som är ett dotterbolag till Systembolaget, en kartläggning över svenska folkets oro kring alkoholvanor på julen.

En av fyra oroad över alkohol på julen

Det visade sig då att var fjärde svarade att de har varit orolig för att någon de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Undersökningen då visade också att fler kvinnor (32 procent) än män (25 procent) var oroliga över detta. 1 183 personer svarade på webbenkäten från Kantar Sifo och Iq.

– Vid jul och nyår dricks det mycket alkohol och det bidrar till oro och obehag för många. Vi måste bli bättre på att våga prata om vilken roll alkoholen ska få spela vid högtider. Om du tycker att det dricks för mycket så är du säkert inte ensam, men någon måste vara först med att lyfta frågan om det ska bli en förändring, sade Karin Hagman, vd på Iq, när undersökningen presenterades.

Tareq Taylors viktiga budskap

Den folkkäre tv-profilen och stjärnkocken Tareq Taylor kommer hålla tv-tittarna sällskap på julafton. Som SVT:s julvärd är den karismatiske skåningen utsedd att tända ljuset och presentera de klassiska programmen i rutan under hela eftermiddagen och kvällen i direktsändning på SVT1.

STOCKHOLM 20211017 SVT:s programdirektör Eva Beckman och kocken Tareq Taylor som blir årets julvärd i SVT. Foto: Christine Olsson / TT

Han har tidigare samarbetat med antimobbing-organisationen Friends, och då kämpat för att barn inte ska utsättas för mobbning i skolorna.

När Newsner frågar om Tareq Taylor har några funderingar kring alkohol på julbordet, om det finns barn som deltar i firandet, svarar han:

– I alla sådana avseenden är det måtta som gäller. Sen ska man inte glömma bort att julen är till för barnen, det är deras välbefinnande och glädje som ska sitta i fokus, säger Tareq Taylor till Newsner.

Han hoppas nu att vuxna tar sig en extra funderare, när högtiden närmar sig.

– Det gäller kanske att tänka efter ett varv extra. Man kanske inte ska gå på just det julfirandet, om man vill dricka? Sätt barnen i fokus och glöm inte bort varför man är där. Vi som är vuxna individer kan också säga ifrån, om det är någon som dricker lite för mycket.

Karin Hagman på Iq hoppades att många skulle få sig en tankeställare inför julen, i samband med att undersökningen presenterades.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

– Alkoholen påverkar inte bara den som dricker, utan även anhöriga och personer i omgivningen. Att drygt var fjärde är orolig för att någon de firar jul med ska dricka för mycket alkohol borde ge oss alla en tankeställare. Vill du vara den som andra oroar sig över? sade Karin Hagman på Iq.

Vad tänker du kring detta? Skriv gärna en kommentar.

Omslagsfoto: TT/Shutterstock

Exit mobile version