Thilma less på vuxnas beteende mot A-traktorer – fått saker kastade efter sig: ”Känns inte bra”

Nu är det ungefär nio månader sedan 16-åriga Thilma Nilsson skaffade A-traktor.

Men hon har redan lagt ut den till försäljning.

Anledningen är att sättet som vuxna bilister behandlar henne ute i trafiken.

Thilma Nilsson bor i Knivsta och i början av året valde hon att införskaffa en A-traktor, eller Epa som det också kallas.

Hon beskriver att det kändes som en frihet att slippa anpassa sig efter bussen hela tiden.

– Bussarna gick bara två gånger per dag, så då skulle jag kunna träffa vänner och så, säger hon till Newsner.

Men snabbt märkte hon att körupplevelsen ofta var allt annat än trevlig.

”Vissa är farliga, vissa är onödiga”

Thilma kör vanligtvis på vägar där hastighetsgränsen är 40 kilometer i timmen.

Trots det får hon ofta bromsa in för att undvika olyckor till följd av farliga omkörningar, där bilen framför riskerar att kollidera med mötande trafik.

– Vissa är farliga, vissa är onödiga. Jag har blivit omkörd jättemånga gånger precis framför ett trafikljus som slår om till rött, så de står ändå still framför mig och sen är det en 30 väg liksom. Då har de ändå inte sparat in någon som helst tid, säger hon.

Foto: Privat

Obehagligt nära att olyckan var framme

En av de värsta upplevelserna hon varit med om i A-traktorn inträffade för ungefär två veckor sedan. En incident som kunde ha slutat riktigt illa.

Hon befann sig på gamla E4:an mellan Knivsta och Uppsala, när en bilist bakom valde att genomföra en livsfarlig omkörning.

– Jag blev omkörd i en kurva där det var heldraget, och skog. Man såg absolut ingenting. Både jag och bilen som kom mötandes blev tvungna att tvärbromsa för att bilen som körde om inte skulle krocka med någon av oss, och då hörde man hur däcken bara skrek. Så det var skärrande, säger hon.

Fått saker kastade på A-traktorn

Men farliga omkörningar har inte varit det enda besvärliga Thilma stött på i trafiken.

Bara under den korta tid som hon befunnit sig på vägarna har människor vid fem olika tillfällen kastat saker efter henne.

– Det har oftast varit när jag är ute och kör och inte är i vägen. Jag är väldigt sällan ute och åker i rusningstrafik. Men det brukar ske typ när jag inte har några bilar bakom mig och fri sikt. Så jag förstår inte riktigt vad jag gör då, för jag gör ingenting fel. Det har hänt fem gånger under de här månaderna, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått en Maxpåse med skräp i kastad på bilen, pantburkar, en grillad kyckling.

Thilmas A-traktor. Foto: Privat

Har tröttnat på beteendet

Thilma förklarar att det känns som de vuxna i trafiken ständigt trycker ner ungdomarna som kör A-traktor eller andra långsamtgående fordon.

– Jag känner mig ganska mobbad. Och om de inte kan samspela med oss LGF-förare så kanske de inte ska ha sitt körkort. Jag tycker bara det är onödigt för vi blir så nedtryckta av vuxna människor. Det känns inte bra, säger hon och fortsätter:

– Majoriteten av de som kör A-traktor kör faktiskt lagligt. Så alla blir dragna över en kam för att några inte kan bete sig, och det tycker inte jag är speciellt schysst.

Om du fick säga nånting till dessa bilister, vad hade du sagt?

– Att de är mer omogna är vi som sitter bakom A-traktorratten.

”Vi vet att vi kör i 30”

Thilma vill att övriga bilister ska förstå att de som kör A-traktor är mycket väl medvetna om vilken hastighet fordonet går i.

– Alla vi som kör A-traktor, vi vet att vi kör i 30 och att det är långsamt. Ingen av oss vill åka i 30 men det är så det är och vi vill kunna ta oss till ställen, säger hon.

Ligger ute till försäljning

Idag har det kommit till den gränsen att Thilma funderar på att sluta köra A-traktor helt till följd av hur hon blir bemött i trafiken.

Hon har till och med lagt ut den till försäljning för att hon är så less.

– Jag tycker att det är tråkigt, för jag har lika mycket rätt till vägarna som vanliga bilar har. Då ser inte jag varför folk tycker att jag inte får vara här, säger hon.

Exit mobile version