Bosse Bildoktorn sätter ner foten – vill se nya, hårdare regler för A-traktorer: ”Hål i huvudet”

Bosse Bildoktorn, A-traktorer

Bosse Bildoktorn, A-traktorer

Antalet olyckor med A-traktorer har ökat kraftigt , vilket lett till en ilsken debatt gällande reglerna kring fordonen, samt huruvida föräldrar låter sina barn köra i trimmade sådana. Nu ger sig även Bosse “Bildoktorn” Andersson in i debatten, och säger att han hoppas på hårdare regler från och med november. 

Tonåringar som kör trimmade A-traktorer blir allt vanligare, och i samband med det ökar olyckorna lavinartat. 

Nyligen avslöjade P4 Väst att deras granskning visat att flera bilmekaniker gått med på att trimma tonåringars A-traktorer så att de kan köra fortare. Detta i utbyte mot betalning.

A-traktor. Foto: Johan Nilsson / TT

Kan köra i 150 km/h

Tommy Hedström, som jobbar som bilmekaniker, hör till en av de som fått förfrågan, men sagt nej. 

– Det är väldigt vanligt. Så då ville jag vara lite extra tydlig och understryka att jag inte ville göra det, mest för jag var lite småirriterad på det där. Nej alltså då är det ju mitt ansvar, om jag har trimmat upp en A-traktor från att gå i 30 till att vara obegränsad eller gå för fort då är det ju liksom mer eller mindre mitt fel. Kan en 15-åring köra i 150 så kör de i 50, säger han till P4 Väst. 

LÄS MER: Pappa till barn med A-traktor ryter ifrån – kräver ansvar från andra föräldrar: ”Livsfarligt”

En A-traktor får enligt reglerna köra i en maxhastighet på 30 kilometer i timmen. Men enligt P4 vittnar flera om fordon som kommit upp i 150 kilometer i timmen. 

”Hål i huvudet”

A-traktorer får framföras på vanliga bilvägar, och den som kör fordonet behöver inget B-körkort. Detta är något som Bosse Bildoktorn är starkt emot. 

– Det är ju konstigt att man bara ska lära sig köra en moped på två hjul, och utav det körkortet kunna sätta sig i en stor bil, säger han i podcasten Sportstudion.

Bosse ”Bildoktorn” Andersson. Foto: Leif R Jansson / TT

Att tonåringar utan körkort åker runt på vanliga vägar utan bilbälte har lett till flertal olyckor över hela landet. Enligt Bosse Bildoktorn är det nuvarande reglerna gällande A-traktorer ett stort problem.

– Ja det är ju hål i huvudet på reglerna. Men det är ju för att det egentligen ska vara en traktor, säger han till Sportstudion. 

Vill se nya regler

Enligt Bosse Bildoktorn håller reglerna för A-traktorer på att ses över av myndigheter i skrivande stund, och när de landat i ett besked hoppas han på följande: 

– Bältestvång är punkt ett, och som du säger, utbildning i ett fyrhjuligt fordon och inte på en moped, säger han i podcasten.

Dela gärna med dig av dina åsikter gällande A-traktorer i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version