Tonåringar räddade sex barn ur eldhärjat hus – hyllas nu för sin modiga insats: ”Overkligt”

Tonåringarna Ebba och Kevin Bergkvist räddade sina sex kusiner ur brinnande hus.

Nu hyllas de för sin modiga insats, det rapporterar SVT Dalarna.

Under natten mot lördagen var Emma Bergqvist på jobbet i Borlänge. Under tiden hon var borta var tonåringarna Kevin och Ebba Bergqvist barnvakt åt sina kusiner.

Men när de minst anade det var olyckan framme.

Lägenhetshuset i Vikmanshyttan började brinna och hade det inte varit för tonåringarna som satt barnvakt hade det kunnat gå riktigt illa.

Brand Vikmanshyttan
Foto: TT/ Shutterstock

”Gick väldigt fort”

I en av lägenheterna befann sig Kevin och Ebba Bergqvist som var barnvakt till sina sex kusiner då Emma, barnens mamma, var på jobbet.

– Jag märkte hur det smällde utanför och sen kom grannarna och knackade på så jag gick ner och kollade och då brann det utanför, då fick jag springa upp och väcka alla barnen och ta ut dem. När vi hade fått ut barnen så gick det väldigt fort innan det började ta sig överallt, säger Ebba Bergqvist.

Kevin Bergqvist tillägger:

– Hon sprang ju upp och hämtade ungarna och precis när de hade kommit tio meter från huset så tog det sig där man går in vid trappan och då hade vi aldrig kunnat komma ut, säger Kevin Berqvist till SVT.

”Gör ont”

Lägenhetshuset brann ner till grunden och familjen förlorade allt från dagböcker till kläder, fotografier och möbler i branden.

– Jag vet inte vad jag hade gjort om jag hade mist mina barn och mina syskonbarn. Det är det enda som räknas. Vi har varandra, det har vi ju. Det känns otacksamt att sitta och sakna materiella saker. Men det är en sorg att inte ha de här sakerna. Min pappa är död och hans dagböcker. Det är så mycket jag inte kan få tillbaka som bara är borta. Det gör ont, säger Emma Berqvist till SVT.

I nuläget har Emma fått flytta in hos Emmas syster men vad som händer härnäst är inte helt klart.

Exit mobile version