Undersköterskorna har fått nog av usla arbetsvillkoren: ”Strejk skulle vara tydlig markering”

Välfärdens anställda har fått nog av usla arbetsvillkor.

På sociala medier kokar ilskan och många kommunalare ropar på strejk, berättar Kommunalarbetaren.

– En strejk skulle vara en tydlig markering på att det är allvar nu, säger Marie Wiberg, en av grundarna till Undersköterskeupproret.

Det var i oktober som kommunals ordförande Tobias Baudin meddelade att fackförbundet kommer att ställa sig utanför LO inför den stora avtalsrörelsen. Anledningen är att Kommunal inte fått igenom sin lönesatsning på yrkesutbildade inom välfärden.

Undersköterskeuppropet manifesterar på Mynttorget i Stockholm i augusti 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LÄS MER: 7 anledningar till att sjuksköterskor borde få mer i lön

För att arbetsvillkoren i välfärden ska förbättras krävs tror Marie Wiberg, grundare till Undersköterskeupproret, att man behöver sänka heltidsmåttet och få bort de delade turerna och politiska beslut om mer pengar som kan ge ökad bemanning.

Strejk skulle markera

Därför skulle en strejk vara en markering på att det är allvar menar hon, samt att de som inte är medlemmar skulle förstå varför det är viktigt att vara medlem.

Upproren för undersköterskor, förskolan och skolans anställda har fått välfärdsanställda att gå ut och protestera på gator och torg i hela landet. De har fått nog av nedskärningar och dåliga arbetsvillkor.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till Kommunalarbetaren att en strejk är den sista utvägen som fackförbundet skulle ta.

— Så länge vi har ett kollektivavtal säljer vi vår arbetsfred. Det är när vi inte har ett kollektivavtal vi kan ta till strejkvapnet, säger han.

”Vi känner medvind”

Tobias Baudin tycker att Kommunal har ett bra läge på väg in i avtalsrörelsen.

– Vi känner medvind. Vi ska använda de enorma samhällskrafter vi har i ryggen. Visa på och få fler att fatta att vi behöver fortsatta satsningar på löner och förbättrade arbetsvillkor, inte minst vad det gäller arbetstider säger han.

Tycker du att facket borde strejka för bättre arbetsvillkor, eller finns det andra vägar att gå? Skriv gärna en kommentar och berätta hur du känner och dela vidare!

Se hyllningsvideon till alla sjuksköterskor:

Exit mobile version