Lista: 7 anledningar till att undersköterskor borde tjäna mer i lön

Erfarna undersköterskor blir sönderarbetade för att de jobbar för långa arbetspass under dåliga förhållanden för att ta hand om vår äldre generation. När ingen annan vill eller kan så rycker de in under obekväma tider, för att se till att gamla och sjuka får den vård och den omsorg de behöver. Det finns inga som kan ersätta dem, då den yngre generationen väljer bort yrket, och den äldre har gått in i väggen.

– Undersköterskor är en helt avgörande yrkesgrupp för att äldreomsorgen ska kännas trygg för de äldre och ha en god kvalitet. Nu blir allt fler äldre, vi lever allt längre och det klart att när äldreomsorgen nu ska expandera behöver vi se till att de som jobbar där upplever att de har schyssta villkor. Det där kan bli ännu bättre, sa socialminister Lena Hallengren (S) i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Ändå får inte undersköterskorna de arbetsvillkor de till. Här är anledningarna till varför de borde tjänar mer i lön och och ha bättre arbetsvillkor!

1: De åsidosätter sina privatliv

Medan det i andra yrken är enkelt att vara tillgänglig för sina barn när de behöver det så är det andra människor som är beroende av en undersköterska. En undersköterska kan inte bara lämna en vårdtagare och gå. Att jobba sent på kvällen eller på natten är vanligt för många undersköterskor, då deras hjälp behövs likväl då. Att vara ledig under högtider och helgdagar är heller aldrig någon självklarhet, utan något undersköterskorna får slåss om.

2: De sköter andras hygien

När våra familjemedlemmar blir så gamla eller sjuka att de inte längre kan ta hand om sin egen hygien, vem ska göra det då? Undersköterskorna såklart. En dag kommer vi själv att få svårt att gå på toaletten, torka oss, duscha eller äta mat på egen hand, och då är de tur att det finns folk som är villiga att göra det. Men, tänk om dom slutar vilja det då?

Foto: Kallestad, Gorm

3: De tjänar mellan 24 000 och 28 000 före skatt

Enligt Statistiska Centralbyrån så är genomsnittslönen för utbildade undersköterskor i Sverige 28 400 kronor i månade före skatt. Men de flesta tjänar inte i närheten av så mycket. Enligt kommunalarbetaren finns det många kommuner i Sverige där undersköterskor tjänar mellan 24 000 och 25 000 kronor i månaden för att jobba heltid med att ta hand om äldre och sjuka.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

4. De ser till att våra äldre får sin medicin

Många äldre människor är sjuka i allt från diabetes, alzheimers och hjärt- och kärlsjukdomar. Deras anhöriga kan inte vara där dygnet runt och se till att de får i sig den medicin de behöver. Men det ordnar undersköterskorna.

5: Undersköterskor är sällskap för de som är ensamma

Många äldre har förlorat sina anhöriga redan. Har man inte några barn eller barnbarn, eller bor nära dem, så blir ensamheten också väldigt påtaglig för de som är äldre. Därför tycker många om när undersköterskorna kommer på besök, så att de får prata.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

6: De går ”delade” turer

Delade turer är vanlig inom äldreomsorgen. Delade turer innebär att en undersköterska gör två pass i rad, då den lediga tiden där emellan är så kort att man inte hinner göra mycket mer än att vänta på att nästa pass ska börja.

7: De blir sjukskrivna för att de arbetar för hårt

I samband med undersköterskeupproret har flera anställda vittnat om att de känner folk som sjukskrivit sig, eller varit nära på att sjukskriva sig, för att de är slitna av arbetspassen.

”Vi utnyttjas för att vi arbetar med hjärtat. Vi har många som är långtidssjukskrivna, har gått in i väggen och orkar inte mer” sa undersköterskan Silvana Vretoska till TV4 när hon intervjuades om undersköterskornas villkor.

Efter att ha läst den här listan kan vi inte hitta några argument för varför inte undersköterskor förtjänar bättre villkor. DELA om du står bakom undersköterskeupproret. 

Källa: Kommunalarbetaren, SCB, Newsner, KA, ETC-tidningarna, TV4.