Ung man hittades medvetslös i snödriva – räddades av busschaufför i sista sekund: ”Så tacksamma”

En berusad och nedkyld man ringde 112 och bad om hjälp hem. Men under samtalet tappade han medvetandet.

Minuter senare hittas han av en busschaufför – vilket kan ha räddat mannens liv.

Det var natten mot söndagen den 20 februari som SOS Alarm fick in ett samtal från en ung och berusad man i Karlstad.

Mannen i telefonen var kall, berusad och vilsen och behövde hjälp hem.

– Mannen uppgav att han befann sig på Orrholmen så vi begav oss ut för att leta men hittar honom ingenstans, säger polisinspektör Emil Häger på Polisen i Karlstad till Newsner.

Medvetslös under samtalet

Under samtalet blir mannen medvetslös och SOS-operatören förlorar kontakten med honom. Och medan polisen är ute och letar efter honom är det snart en ny röst som tar ton i luren.

– Plötsligt är det någon som presenterar sig som busschaufför i telefonen och berättar att han hittat den här mannen i Våxnäs, så vi styr dit helt enkelt, säger Emil Häger.

Busschaufför/ Snöoväder
Foto: TT/ Mats Andersson / TT

Väl där ser polisen hur ytterligare en busschaufför och en privatperson anslutit till platsen.

– Alla har tagit av sig sina jackor och försöker värma upp den här mannen. Så det enda vi behöver göra när vi kommer fram är att kontrollera honom, vi lägger honom i framstupa sidoläge och om han är vaken. Han andas men är helt okontaktbar, reagerar inte ens på smärta, säger Emil Häger.

Polisen hyllar agerandet

Polisen Emil är tacksam över busschaufförernas insats och menar att det hade kunnat gå riktigt illa om de inte kommit till undsättning.

– Hade det inte varit för den här busschauffören som var först på plats hade vi fått leta länge efter den unge mannen. Och då kanske inte prognoserna hade sett så goda ut.

Polisen Emil understryker att det är viktigt att våga kontrollera när någonting inte ser ut som det ska.

– Det är därför det här slutade så bra, säger han till Newsner.

Polisen hyllar de två busschaufförerna och den tredje personens insats.

– Men vad jag förstår är det här ganska blygsamma personer som inte vill ta åt sig någon ära. De ville bara se till att vederbörande fick hjälp och tack vare dem slapp denhär mannen lida mer än nödvändigt.

– Vi från polisen är otroligt tacksamma när vi får hjälp från allmänheten, oavsett om det handlar om att lösa brott eller rädda liv. Det är så viktigt, säger han till Newsner.

Exit mobile version