Våldtäktsdömd man får fortsätta studera till läkare

Universitetet ville kasta ut honom men nu har Förvaltningsrätten beslutat att en man som är dömd för våldtäkt får fortsätta studera till läkare.

I somras dömdes en man till två års fängelse för våldtäkt. Enligt Expressen ska det ha varit en medstudent som ska ha blivit utsatt.

Mannen har överklagat domen till hovrätten och har två terminer kvar på sin läkarutbildning.

Universitetet vände sig till Högskolans avskiljandenämnd för att tillstånd att stoppa mannen från att fullfölja sin utbildning – och fick nej. Då gick universitet vidare till Förvaltningsrätten, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera om. 

Läkarstudent får fortsätta studera trots våldtäktsdom. Foto: Arkiv

Enligt Expressen ska Universitet ha skrivit i sin argumentation att det finns ”en påtaglig risk” för att mannen ”kan komma att skada annan person i form av medstudent eller patient under utbildningen”.

Vidare skriver universitetet att mannen ”kan komma att begå likartade gärningar, som den han är dömd för i tingsrätten, i samband med utbildningen även om han bara skulle komma i ytlig kontakt med andra personer.”

Förvaltningsrättens beslut: ”Finns inte en påtaglig risk”

Nu har Förvaltningsrätten beslutat att det inte föreligger ”tillräckliga skäl för slutsatsen att det vid en framåtsyftande bedömning finns en påtaglig risk att han till följd av den begångna våldtäkten kan komma att skada annan person eller värdefull egendom under utbildningen.”

Mannen har nekat till våldtäkten.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebook.

Exit mobile version