Vårdpersonalens larm – majoriteten på IVA är ovaccinerade: ”Hade inte behövt ligga här”

Antalet covid-19-smittade patienter som måste vårdas på intensiven har ökat igen. På en vecka tog den tidigare nedåtgående kurvan fart uppåt. Majoriteten av dessa är ovaccinerade. 

– Man blir olycklig och frustrerad. De hade inte behövt ligga här om de vaccinerat sig, säger överläkaren Karin Frisell till Aftonbladet. 

I takt med att allt fler vaccinerades mot covid-19 såg man att smittspridningen minskade i stora delar av landet. Men efter sommaren har den positiva trenden brutits. 

Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

I början av augusti rapporterade Sveriges Radio att antalet IVA-patienter som lagts in på grund av covid-19 gått från 15 till 26 personer. Några veckor senare ser man fortfarande att antalet covid-smittade på IVA ökar. 

Majoriteten på IVA är ovaccinerade

Enligt sjukvårdspersonal ser man en tydlig trend hos de som är inlagda på IVA – de har inte vaccinerats mot covid-19. 

82 procent av de som vårdades på intensivvårdsavdelningar i Sverige under augusti var ovaccinerade, det visar siffror från Svenska intensivvårdsregistrets statistik.

Ett av de sjukhus där mönstret är tydligt är Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Alla patienter som behövde intensivvård där under augusti var ovaccinerade. Något som bekymrar sjukvårdspersonalen. 

– Nu skulle jag inte säga att vi har en våg. Men när covid sprids ser vi att en liten andel blir så pass sjuka att de behöver ligga i respirator. Det vi ser på IVA är toppen av isberget, säger Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på intensiven på Mälarsjukhuset i Eskilstuna till Aftonbladet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ökad smittspridning efter sommaren

Enligt Karin Frisell hade många inte behövt vara på IVA om de vaccinerat sig, samtidigt understryker hon att människor kan ha sina skäl till att inte vilja ta vaccinet, och att alla förtjänar vård oavsett deras beslut. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell fortsätter uppmana fler att välja att vaccinera sig mot covid-19. 

– Även om vi just nu ser en ökande smittspridning så visar statistiken tydligt att vaccinet ger ett gott skydd. För att minska risken för svår sjukdom och att hälso- och sjukvården ska belastas är det centralt att fler personer väljer att vaccinera sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell enligt Aftonbladet.

Hur ställer du dig till vaccination mot covid-19? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version