Sparförslaget mitt i pandemin: Skär ner på antalet respiratorer

Ventilatorer

Foto: TT

Trots att respiratorvården räddat många covid-19-patienters liv på intensivvårdsavdelningen i Sollefteå så kan den tas bort. Regionen vill skära ner på tio vårdplatser, med motiveringen att spara pengar. 

– Man blir så ledsen och besviken när det här kommer nu, säger sjukhuspersonalen Lena och Magnus Asplund, som båda jobbar vid pandemins frontlinje.

Sjukhuset i Sollefteå har drabbats av flera nedlagda verksamheter de senaste åren. Först försvann förlossningen, vilket anställda protesterade mot i tre års tid utan framgång. Sedan tog man bort akutkirurgin. 

Vill skära ner på vårdplatser

Nu har regionen gått ut med ett nytt sparförslag som bland annat innebär att intensivvårdsplatser med respiratorer försvinner. 

Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Totalt rör det sig om tio vårdplatser som försvinner på Sollefteå sjukhus om regionens sparförslag går igenom. Tre av vårdplatserna är på Iva. 

– Det här året har vi visat att vi verkligen bemästrar att vårda dessa svåra, sköra covid-patienter. Det är ett slag i ansiktet att de nu säger att vi inte har kompetensen för att bedriva respiratorvård. Jag tror inte politikerna förstår hur slutkörda och trötta vi är, säger iva-sjuksköterskan Lena Hedström Asplund för Aftonbladet.

Svårt sjuka får åka 12 mil

Färre vårdplatser innebär att fler patienter som lider av andningsstopp eller svår covid kommer att få transporteras 12 mil till Sundsvalls sjukhus, för att få vård i respirator.

Lenas make Magnus Asplund, är narkossköterska i Sollefteå och jobbar inom ambulanssjukvården. För Aftonbladet berättar han att de tolv milen till Sundsvall inte är optimala för akut sjuktransport. Bland annat saknar de viltstängsel genom skogen, och vägarna är tungt trafikerade. 

Foto: Cecilia Fabiano/TT

Sjukvårdsdirektören: Är för få

Kurt Pettersson, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Sollefteå, menar att det bara vårdas runt 20 patienter om året i respirator på Sollefteå sjukhus, vilket är för få att de ska anses tillräckligt nödvändigt i skrivande stund. 

– Vi har små volymer av den här typen av respiratorbehandlingar i Sollefteå, det finns väldigt tydliga direktiv kring hur man ska se på respiratorvården i Sverige. Där uppfyller inte Sollefteå kraven, säger han enligt Aftonbladet.

I slutet på mars läggs de slutgiltiga förslagen om sparande fram för regionpolitikerna.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i vårt kommentarsfält.

Exit mobile version