IVA–personalens larm – vädjar till folket: ”Vi krälar på golvet medan ni julhandlar”

Julhandeln är igång och allt fler rör sig ute på stan. I samma veva ökar trycket på Stockholms intensivvård, där personal vittnar om överfulla sjukhus som följd av smittspridning. Nu slår intensivvårdspersonal på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna larm om det allvarliga läget, i hopp om att fler ska ta sitt förnuft till fånga i jultider. 

– Vi krälar på golvet, dag ut och dag in, medan folk fortfarande går ut och julhandlar. Nu när vi nått taket är det riktigt svårt, säger intensivvårdssjuksköterskan Johan Eskander till Aftonbladet. 

Flera anställda inom intensivvården i Stockholm vittnar om överbelagda sjukhus med fler patienter än det finns plats för. Arbetspassen kan vara upp till 12,5 timmar långa, och vissa känner att de inte hinner ta lunchrast. 

– Jag har inte haft en lunchrast på hela dagen. Jag försöker sitta ner för att få en paus ibland, när det går, säger en iva-sjuksköterska som vill vara anonym till Aftonbladet.

IVA
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Fler så sjuka att de behöver sjukhusvård

Det ökade trycket beror på att antalet covid-19-smittade som behöver sjukvård har gått upp i landet. I Stockholmsregionen är sjukvårdspersonalen extra tungt belastad. 

– Den stora ökningen av antalet smittade med covid-19 som vi sett under ett antal veckor ger nu utslag i behovet av sjukhusvård. Vi ser idag en kraftig ökning av antalet patienter som blivit så sjuka med covid-19 att de behöver sjukhusvård, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande tidigare. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har tröskeln för vilka som har rätt till intensivvård höjts i samband med pandemins andra våg. Detta då sjukhusens intensivvårdsavdelningar inte har plats för alla. 

“Kan gå riktigt jävla fel”

Johan Eskander, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska sjukhuset i Solna, är en av de som vittnar om den alarmerande situationen på intensiven i Stockholm.  

– För varje arbetspass arbetar jag som tre intensivvårdssjuksköterskor. Jag ska ha koll på att läkemedel finns, att de ges på rätt sätt, att pumparna funkar. Gör man fel på intensiven kan det gå riktigt jävla fel, säger Johan till Aftonbladet.

IVA-sjuksköterskan: "Till alla er som inte följer rekommendationerna vill jag bara säga; 'Fan ta er'"

Posted by Newsner on Thursday, July 9, 2020

Johans förhoppning är att regeringen ska vidta åtgärder i form av hårdare restriktioner, för att minska trycket på landets sjukvårdspersonal. 

– Vi krälar på golvet, dag ut och dag in. Vem ska man ta in, vem har rätt till intensivvård, och vem har inte det? Vi släcker bränder. Det är redan slitsamt med en patient, och nu har vi tre. Vi räcker inte till, säger Johan till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required