IVA-sjuksköterskan Evelines hårda ord – till folk som inte tar corona på allvar: ”Fan ta er”

Våren 2020 blev inte som någon tänkt sig. Landets vårdpersonal fick släppa allt när tusentals människor plötsligt insjuknade, och flera av dem behövde intensivvårdas akut för att överleva.

Trots den explosionsartade smittrisken, så var det många som inte tog smittan på allvar, och trotsade restriktionerna. Till alla de pratar IVA-sjuksköterskan Eveline Jacobson i sitt sommarprat i P1. ”Fan ta er”, är sjuksköterskans meddelande.

Eveline Jacobson, 37, beskriver sin arbetsplats Mälarsjukhuset i Eskilstuna som en ”krigszon”, efter pandemins utbrott. I två månader sprang hon och kollegor runt i högt tempo, och fick hitta kreativa lösningar när utrustning tog slut i en panikartad situation. Det är detta som gör att hon inte kan förstå hur folk kunde, och kan trotsa restriktionerna.

En kollega till Eveline nominerade henne att dokumentera coronavården i Sverige ur en intensivvårdssköterskas perspektiv, och Eveline tackade ja.

– Läkemedel tog slut ofta, vi fick dagligen försöka hitta nya alternativ, nya blandningar av sömnläkemedel och smärtlindring, säger Eveline i Sveriges Radio.

Foto: Sveriges Radio

”Till alla er som inte följer rekommendationerna”

I sitt sommarprat fokuserar hon mycket på att berätta om arbetsdagar i frontlinjen av coronautbrotten, men mot slutet av programmet riktar hon sig till alla de som slappnar av och inte följer restriktioner.

– Till alla er som inte följer rekommendationerna vill jag bara säga; ‘Fan ta er’.

Hela Evelines sommarprat kan du höra på Sveriges Radio, du hittar det här.

Dela gärna om du vill hjälpa Eveline och andra inom vården att sprida budskapet.

 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required