BB stänger – då hålls kurser i bilförlossning för folk som åker långt

Att ha långt att åka till BB kan innebära en stor oro för de som går i väntandes tider. Scenariot att föda i bilen kan kännas skrämmande, men har man gått en utbildning i bilförlossning så kan man åka sina mil med ro, det är i alla fall tanken med den nya utbildningen i Sollefteå.

Efter sista januari anordnas kurser där man får lära sig hur man förlöser i bilen, väldigt tryggt tycker jag, med tanke på att vem som helst kan hamna i den situationen. 

Den sista januari stänger BB i Sollefteå, Västernorrland. Det innebär att de som ska föda måste åka till BB i Örnsköldsvik eller Sundsvall, vilket ligger drygt 10 mil bort. 

Nu har två av barnmorskorna som jobbar på BB i Sollefteå tagit initiativet att starta en studiecirkel i bilförlossning, för att få blivande föräldrar att känna sig lugna inför förlossningen. 
– Jag har jobbat länge som barnmorska och det här är ett sätt att kunna ställa upp och finnas till hands, säger barnmorskan och kursledaren Maria Dahlberg till Allehanda.

Maria har många gånger väglett pappor över telefon då förlossningen startat i bilen, och hon vet att många oroar sig över resvägen till BB, särskilt om de ska köra genom skogen. 

Kursen är en praktisk sådan som ska förbereda blivande föräldrarna på den långa resan, så om förlossningen startar vet de vad de ska göra. Då flera sjukhus läggs ner på mindre orter tror Maria Dahlberg att efterfrågan på kursen är stor. 
– Med tanke på att det hela tiden kommer nya föräldrar skulle man kunna hålla på med den här kursen kontinuerligt. Men vi hoppas naturligtvis att det blir en ändring så att det inte behövs i framtiden, säger Stina Näslund, som tillsammans med Maria Dahlberg kommer att leda kursen, till Allehanda.

Även om det är trist att förlossningar stänger igen så är det betryggande att veta att det finns initiativtagare som barnmorskorna Maria och Stina. Dela gärna för att hylla deras idé om kurser i bilförlossningar.