Larmet från IVA – fler barn svårt sjuka: ”Det är proppfullt”

Personal på barnintensiven i Skåne slår larm om fulla avdelningar. I takt med att antalet smittade av covid-19 ökar blir annan vård lidande. 

– På barnintensivvården har vi redan ett ökat ansträngt läge själva. Det är proppfullt. Samtidigt måste vi låna ut vår personal och patienter bara fortsätter välla in till sjukhuset. Det är ett enormt tryck, enorm belastning och känslan av att inte räcka till, säger Annika Liersch Nordqvist, biträdande överläkare på Lunds universitetssjukhus till Expressen.

Den ökade smittspridningen av covid-19 sätter allt högre tryck på landets vårdpersonal. När det kommer till antalet inlagda på sjukhus är region Skåne det värst drabbade området i skrivande stund, där annan vård blir lidande enligt IVA-personal. 

Annika Liersch Nordqvist jobbar som biträdande överläkare på barnanestesiavdelningen och Biva i Lund. Utöver det har hon de senaste veckorna fått rycka in på intensivvårdsavdelningen för covid-19-patienter.

IVA
Foto: Shutterstock

Inga platser kvar på barnintensiven 

Att låna ut personal för att hinna med alla som blivit svårt sjuka i covid-19 innebär stora problem enligt Annika.

Dels har hon sett ett ökat antal bland barn som måste intensivvårdas på grund av covid-19, men också för att de som är inlagda av andra skäl blir lidande.

– Fler barn kommer in i sviterna av covid-19 i akut sjukvårdsbehov. De blir sjuka i en form av inflammatoriskt syndrom efter att ha haft covid. Samtidigt har vi nu inga platser kvar på barnintensiven, det är totalt stopp. Där vårdas både barn som behöver intensivvård av andra orsaker samt nu även barn som sjuknat in efter att ha haft covid, säger Annika Liersch Nordqvist till Expressen.

IVA-personal vårdar covid-19-patient på Östra sjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

”Befolkningen måste förstå”

Av oro för att inte räcka till har Annika skrivit ett Facebookinlägg där hon vädjar till folk att ta smittrisken på allvar. 

I och med att antalet smittade som behöver intensivvård får landets vårdpersonal jobba hårdare. Trots detta räcker de inte till för att alla som behöver ska kunna få vård, då flera avdelningar är fulla.

Annikas inlägg berörde många, och har i skrivande stund över 2 500 delningar. 

– Befolkningen måste förstå att ett aktiverat krislägesavtal inte innebär mer resurser utan bara att personalen tvingas jobba ännu mer. Ju fler covid-19 patienter vi får desto svårare är det att få det att gå ihop. Personalen får springa mellan patienterna. Min absolut största vädjan är att människor tar sitt ansvar. Folk måste stanna hemma och minska smittspridningen, säger hon till Expressen.

Dela gärna artikeln om du vill hjälpa vårdpersonalen sprida budskapet.

Exit mobile version