Varningen från Trafikverket – frosthalka orsakar flera olyckor bland hemvändare: ”Ta det lugnt”

Julfirare som ska hem gör det trångt på bilvägarna i hela landet. I samband med frost och snöfall gick Trafikverket ut med en varning redan under söndagen, då risken för trafikolyckor är stor. 

– Ta det lugnt, var uppmärksam och håll avståndet till bilarna framför, säger Trafikverkets Jesper Andersson till Aftonbladet. 

Julhelgen innebär många bil i bil för flera som ska fira jul på annan ort, och i samband med halt väglag och stress leder det många gånger till trafikolyckor. 

Flera trafikolyckor under julhelgen

Under julafton rapporterade Sveriges Radio att två tjejer i 20-årsåldern skadades allvarligt efter en trafikolycka på E4 i höjd med Sjögestad i Linköping.

Foto: TT

Dagen efter rapporterade NWT att en person kört in i mitträcket och orsakade totalstopp på E18. 

Under annandagen fick polisen larm om flera trafikolyckor och köbildningar i trafiken, i samband med vägar fyllda av hemvändare. 

Fick föras till sjukhus

Vid lunchtid under söndagen kolliderade en personbil och en lastbil på E4 i höjd med Värnamo, vilket orsakade totalstopp och kilometerlånga köer. En kvinna i 30-årsåldern fick då föras till sjukhus med ambulans. 

– Initialt hade föraren av personbilen svårt att komma ur bilen men det löste sig till slut, sa Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen Region Öst till Aftonbladet då. 

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Julhelgens många olyckor fick Trafikverket att gå ut med en varning till alla som ska vända hem i mellandagarna. 

– Vi är ute och arbetar med halkbekämpning på vägarna. Kring Skåneområdet har det varit fläckvis vått på vägbanan och när det blivit minusgrader har det frusit på. Även i norra delarna av Norrland har vi enheter ute, säger Jesper Andersson på Trafikverket till Aftonbladet. 

Trafikverkets varning

Trafikverkets hemsida går man ut med en uppmaning till alla som ska ut på vägarna. 

“Om du ska resa under jul- och nyårshelgen är det bäst om du väljer vägar som har mitträcken eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Ta gärna del av våra kartor som visar dessa vägar, se rubrik längre ner. Undvik om möjligt trafikintensiva vägar om ska ut i trafiken under jul och nyår”. 

Dela gärna Trafikverkets uppmaning till fler för att förhindra olyckor i mellandagarna.

Exit mobile version