Karolinska tar in hyrpersonal – vill samtidigt varsla anställd vårdpersonal: ”Gör om och gör rätt istället”

Karolinska sjukhuset vill förhandla om varsel.

Samtidigt tas hyrpersonal in, rapporterar TT.

Till följd av dålig ekonomi vill Karolinska sjukhuset i Stockholm varsla anställd vårdpersonal. Redan i november kom besked om att hundratals tjänster skulle bort från sjukhuset efter en förlust på 1,9 miljarder kronor under 2019.

Förhandlingarna väntas snart fortsätta, där totalt 266 läkare och sköterskor kan varslas om uppsägning.

Samtidigt kommer nu rapporter om att sjukhuset tar in hyrpersonal – för att täcka de behov som finns inom vården. Det skriver TT på måndagen.

Nu ska fem operationslag hyras in för att jobba i både Solna, Huddinge och Stockholm, uppger nyhetsbyrån.

Folk som är i behov av vård står i kö – efter att sjukhuset haft fullt upp under den pågående coronapandemin. När köerna och vårdskulden nu ska betas av fortgår alltså förhandlingarna om varsel, samtidigt som hyrpersonal ska täcka upp.

Anestesisköterskans krav: Gör om och gör rätt!

Johan Sand är anestesisköterska på operation på Karolinska Huddinge, och i förra veckan skrev han ett uppmärksammat inlägg på sociala medier.

”Gör om och gör rätt istället! Dra tillbaka varslet och orientera efter verkligheten. Inse att alla behövs och att alla kan göra en insats. Använd omställningsförmågan till att skapa en arbetsplats där allas resurser tas tillvara. Det är ett mycket bättre sätt att kapa kostnader än att tacka med sparken”, skriver han i sitt Facebook-inlägg som redan delats tusentals gånger av olika människor och åsikterna i kommentarsfältet är av kritisk art mot sjukhusledningen.

Svaret: ”Kan vara så att…”

På Karolinska förstår man reaktionerna från folk.

– Jag förstår att det kan uppfattas som märkligt och att det är tufft om man har jobbat hårt och behöver sluta, säger Henrik Kennedy, kommunikationsdirektör, till TT.

– Men det kan vara så att den kompetens som behövs för att arbeta bort framskjuten vård inte är den som blir uppsagd.

Genrefoto: Patient och personal i korridor. Sjukvårdspersonal med träskor på NKS, Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Claudio Bresciani/Tomas Oneborg/SvD/TT TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Exit mobile version