Karolinska ska fortsätta varsla personal i sjukvården – trots krisen med corona

Karolinska sjukhuset i Stockholm fortsätter varsla personal.

Detta trots den rådande krisen i coronavirusets spår, skriver Aftonbladet.

Det var i november som beskedet kom att 600 tjänster skulle bort från Karolinska sjukhuset. Senare halverades den siffran till att omfatta 266 tjänster.

Nu – mitt i corona-virusets utbrott – har sjukvården blivit väldigt ansträngd runtom i landet. Personal har betts gå upp i tid, jobba längre – och så har nyligen pensionerad personal ombetts komma tillbaka för att hjälpa till i dessa svåra tider.

Trots det kommer nu besked från Karolinska att varslet ligger kvar, skriver Aftonbladet. Samtidigt menar Karolinskas HR-direktör att de pausat processen.

Foto: Shutterstock

”Vi fokuserar på vår struktur ur perspektivet vilka tjänster vi har på sjukhuset och i rådande läge kommer inte några läkare eller undersköterskor att sägas upp. Formellt sett ligger varslen kvar men vi jobbar inte aktivt med varselprocessen då det är viktigt att vårdpersonal och de som är involverad i samverkan kring förändringarna, ägnar sig åt sitt uppdrag i vården helt och hållet. I hela verksamheten prioriteras patienterna och de uppgifter som är nödvändiga just nu”, skriver Karolinska universitetssjukhuset HR-direktör Patricia Enocson, till Arbetsvärlden.

Facket är kritiskt till Karolinskas hantering av frågan.

 – De vill ha in massa folk nu men samtidigt ligger varslet kvar och ska de då kastas ut då den här krisen är över. Det är fortfarande inte klart när varslet ska verkställas, säger Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för Kommunal sektion Universitetssjukhuset till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!