Därför får män tusentals kronor mer i pension – bittra sanningen för landets kvinnor

Att pensionen kan skilja sig från person till person vet vi alla. Men att det kan skilja flera tusenlappar beroende på om du är man eller kvinna är det inte alla som har koll på.

Här är anledningen till den stora skillnaden i pensionskuvertet.

Pensionen borde vara något att se fram emot. Men med tanke på hur lite pengar man kan sluta upp med så är det knappast någon önskedröm för många.

Pensionssystemet består i dag utav flera delar. Dels är det den allmänna pensionen med inkomstpension och premiepension, och dels är det tjänstepension som nästan alla får av sin arbetsgivare.

Utöver det har man också eventuellt ett eget pensionssparande.

För den som kommit upp i åldern att man börjat ta ut sin pension kanske har märkt att det kan skilja sig markant på summan som betalas ut, beroende på om du är man eller kvinna.

Då har din magkänsla varit rätt. Enligt Pensionsmyndighetens uträkning för genomsnittlig pension, före skatt i Sverige, så visar det sig att det faktiskt skiljer flera tusenlappar i genomsnitt.

Kvinnor i Sverige har en genomsnittlig total pension på 18 200 kronor i månaden, medan män har genomsnittlig total pension på 25 500 kronor.

Med det sagt är den genomsnittliga skillnaden hela 7 300 kronor i månaden.

Därför har män mer i pension

Hur kan det komma sig? Jo, det har Pensionsmyndighetens pressekreterare Johan Andersson svar på.

– Pensionen speglar skillnaden mellan män och kvinnor. Så pensionssystemet är fullständigt jämställt, det är lönestrukturerna som inte alltid är det. Då speglas ju det även i pensionen. På sätt och vis kan man säga att en skattad lönekrona i den allmänna pensionen ger lika mycket pension för män och kvinnor, säger han till Nyheter24 och tillägger:

– Det vi har sett när vi studerat det här är att det främst handlar om oavlönat arbete i hemmet som i högre utsträckning utförs av kvinnor samt löneskillnader i samhället som påverkar pensionsutbetalningen. 

Även om nu lönestrukturerna skulle bli jämnt fördelade så kommer det ändå ta flera decennier innan det skulle synas i det orange kuvertet.

– Skulle löneskillnaderna utraderas i dag så skulle det ändå dröja ett par decennier innan det märks på pensionen. Det krävs att den yngsta på arbetsmarknaden i dag går i pension innan det syns över huvudtaget, säger han till sajten.

Pension
Foto: TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version