Så kan du höja pension med flera tusen kronor – knepet som du måste känna till

Foto: Shuttersotkc

Den ekonomiska situationen för pensionärer i dagens Sverige är varierande. Vissa har råd att leva på pensionen och sitt sparande, medan andra har det riktigt svårt att gå ihop.

Men det finns ett knep som gör att man kan spara flera miljoner till sin pension.

Pensionen är något som varje människa bör kunna se fram emot. Men så ser det tyvärr inte ut för många. Att behöva leva på knappt halva sin lön är ingen höjdare precis.

Av oss som fortfarande jobbar är det nog fler än jag som ser på den kommande pensionsåldern med oro.

Men det finns ett sätt som kan göra att man faktiskt sparar miljoner till sin pension.

Dolda guldgruvan

Det kallas för löneväxling och innebär helt enkelt att man avstår från en del av sin lön för att den istället ska gå till pensionen, om detta skriver Dagens PS.

Då arbetsgivaren kan göra avdrag för pensionsavsättningar så ger de dig i snitt 6 procent mer i avsättning utan att det kostar arbetsgivaren något extra. Hade du istället satt in pengarna på ett pensionssparkonto hade du behövt betala extra skatt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Foto: Martina Holmberg / TT

Fungerar inte för alla

Men som med så mycket annat så finns det en hake. Du måste nämligen tjäna mer än 50 000 kronor i månaden för att detta ska vara aktuellt. Gränsbeloppet går nämligen vid 51 000 i månaden, men den höjs i takt med inflationen.

Om man tjänar mindre än så och ändå väljer att löneväxla så förlorar man pengar till den allmänna pension och då finns det ingen nytta i det.

Räkneexempel

Sajten Placera har skrivit ett räkneexempel som handlar om Christer, 47 som tjänar 68 000 kronor i månaden, och har 20 år kvar till pension:

Han väljer att avsätta 6 000 kronor av sin bruttolön till tjänstepensionen, något som arbetsgivaren går med på. Han avstår 6 000 kronor i bruttolön 6 360 (6 000* 1,06) som istället avsätts till Christers tjänstepension.

På så vis så får Christer 2,5 miljoner mer i pension. Hade han istället lagt undan samma summa av sin lön och satt in dem på ett pensionssparkonto så hade han behövt betala mer i skatt och det hade då gett honom ”endast” 1,2 miljoner på en 20-årsperiod.

Tyvärr är det naturligtvis långt ifrån alla som tjänar dessa summor i månaden. Men det kan ändå vara bra att känna till möjligheten med löneväxling.

För egen del lär det aldrig bli aktuellt att löneväxla, men man kan ju alltid drömma!

Dela gärna den här artikeln på Facebook för att informera andra om pensionsknepet.

Exit mobile version