Sanslösa skattesmällen för pensionärernas plånbok – förlorat svindlande miljardbelopp: ”Hamnat i kläm”

Kvinnan på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Shutterstock

Människor födda 1957 har gemensamt förlorat stora summor pengar till följd av att de gick miste av den lägre skatten för pensionärer, enligt SPF Seniorerna.

För en tid sedan kom ett besked som det stormat rejält kring.

De som fyller 66 år under 2023, alltså alla födda 1957, skulle egentligen ha fått det förhöjda grundavdraget i år. Men riksdagen ändrade på detta, och nu får de avdraget först 2024.

De snuvades helt enkelt på den skattesänkning som är tänkt att utjämna skillnaden mellan pension och arbete.

Läs mer: Tusentals pensionärer riskerar skattesmäll – så mycket pengar kan årskullen förlora varje månad

Handlar om miljardbelopp

Detta har bland annat att göra med höjd pensionsålder, men av de 75% som som redan bestämt sig för att gå i pension har förlusterna blivit stora.

Också de som bestämt sig för att fortsätta arbeta har fått sig en rejäl ekonomisk smäll i jämförelse med tidigare årskullar, rapporterar Expressen.

SPF Seniorerna har kommit fram till att 57:orna tillsammans betalat in 1,6 miljarder kronor mer i skatt än vad de skulle behövt med förhöjt grundavdrag, och det bara under första månaderna av 2023.

”57:orna har hamnat i kläm”

Av dessa är det cirka 1,1 miljarder som betalats in av pensionärerna.

– 57:orna har hamnat i kläm. I alla andra avseenden, förutom i skattesystemet, betraktas 57:orna som pensionärer under 2023. Att oväntat och orättmätigt tvingas betala mellan 2 000 och 3 000 kronor extra i skatt varje månad handlar inte bara om mycket pengar. Det handlar också om rättvisa och om att utfästelser från staten ska levas upp till, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i ett uttalande och fortsätter:

– Sammantaget för alla 57:or under årets första sex månader är det svindlande miljardbelopp det handlar om, som självfallet måste betalas tillbaka till dem. Det är vår förhoppning att politiken tar sitt förnuft till fånga senast i höstbudgeten och då ger besked till de drabbade.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Exit mobile version