Tusentals pensionärer riskerar skattesmäll – så mycket pengar kan årskullen förlora varje månad

Eftersom vi lever allt längre skjuts pensionsåldern fram.

Detta innebär en skattesmäll för personer födda i slutet på 50-talet.

57:or får nu vänta ett år extra på sitt förhöjda grundavdrag och förlorar tusentals kronor extra i månaden under 2023, skriver Expressen.

Nu riskerar även 59:or att hamna i samma fälla.

Det var när riksdagen i somras beslutade att höja åldersgränserna i pensionssystemet som det förhöjda grundavdraget, en skattelättnad för äldre, sköts upp ett år.

De som fyller 66 år under 2023, alltså 57-orna, skulle egentligen ha fått det förhöjda grundavdraget under 2023, men riksdagen ändrade på det och nu får de i stället avdraget först 2024.

LÄS MER: Beskedet för Sveriges seniorer – så mycket höjs pensionen vid årsskiftet

Tusentals kronor i skatt varje månad

Från och med 2026 kommer det som kallas riktåldern att styra när olika förmåner kan betalas ut.

Det innebär att personer som är födda 1957 och planerat att gå i pension vid 65 års ålder får vänta ett helt år extra på det förhöjda grundavtalet, som innebär en skattesänkning som ska utjämna skillnaden mellan skatt på arbete och pension.

Foto: Pixabay

Så mycket förlorar du i månaden

De nya reglerna innebär att en person som är född 1957 med 22 500 i pension kommer betala 2100 kronor mer i skatt varje månad under 2023 än vad man skulle ha gjort med förhöjt grundavdrag, det enligt beräkningar från SPF Seniorerna.

2026 kan personer födda 1959 att hamna i en liknande situation då det blir ett glapp på ett år mellan när man anses vara pensionär utifrån trygghetssystemet och när man beskattas som pensionär.

Enligt Pensionsmyndigheten har många 59:or redan gått i pension. Den 1 april fanns det 33 543 personer födda 1959 och folkbokförda i Sverige som tar ut inkomstpension och/eller premiepension.

Men än så länge har pensionsmyndigheten inte någon plan över hur man ska informera om vilka konsekvenser riksdagens beslut får.

Eva Eriksson,  ordförande i SPF Seniorerna är kritisk till riksdagens beslut.

– Många ramlar nu, ordagrant, mellan stolarna under ett helt år och tvingas betala en kraftigt högre skatt. Det handlar om 2 000–3 000 kronor extra i skatt – per månad, säger Eva Eriksson,  ordförande i SPF Seniorerna, till Expressen.

Väcker starka reaktioner

Människor födda 1957 har varit kritiska till beslutet då beskedet kom sent, och trädde i kraft bara ett halvår senare. Flera menar att informationen varit undermålig och 57:0r som planerat att gå i pension under 2022 kan ha gjort det på felaktiga grunder.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.