Beskedet för Sveriges seniorer – så mycket höjs pensionen vid årsskiftet

Under veckan redovisade pensionsmyndigheten för regeringen hur mycket inkomstpensionen höjs vid årsskiftet.

Inkomstpensionen kommer öka med 3 procent i januari 2023.

Under 2022 höjdes inkomst- och tilläggspensionen med 2,5 procent.

– Inkomstpensionens utveckling ska vara i takt med inkomstutvecklingen i samhället. När inkomstpensionen beräknas ges ett förskott på tillväxten med 1,6 procent. Förskottet dras av från inkomstutvecklingen vid varje årlig omräkning av inkomstpensionen. Eftersom inkomsterna i snitt ökade med 4,6 procent 2022 blir ökningen av inkomstpensionen 3 procent, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Majoriteten av Sveriges pensionärer har inkomstpension.

Genrebild, Foto: Shutterstock

Men även om det blir en ökning med 3 procent så lär många svenska pensionärer ändå vara fattigare än innan, med tanke på inflationen på 8,7 procent, rapporterar Dagensps.

Garantipension

Undantaget är de med garantipension som har väldigt låg, eller ingen, inkomstpension- då den allmänna pensionen kan gå upp med 8,7 procent.

Det är den högsta höjningen genom tiderna och handlar om att deras utbetalningar följer prisutvecklingen, och i detta fall inflationen, rapporterar Expressen.

– Som mest höjs garantipensionen med 8,7 procent. Men eftersom de flesta garantipensionärer har både inkomstpension och garantipension blir höjningen för dessa mellan 3,0 och 8,7 procent, säger Ole Settergren för Pensionsmyndigheten.

Sammanlagda pensionshöjningen kommer stå klar i december när premiepensionens utveckling blir känd.

Genrebild, Foto: Shutterstock

Så höjs pensionen

Pensionsmyndigheten förklarar det fungerar enligt följande för olika grupper:

  • Det finns sammanlagt cirka 2,5 miljoner pensionärer.
  • Av dessa 2,5 miljoner pensionärer har cirka 1,3 miljoner pensionärer inkomst- och/eller tilläggspension utan inslag av garantipension eller bostadstillägg. De får sin inkomstpension höjd med 3 procent.
  • Cirka 720 000 pensionärer, som både har inkomstpension och garantipension, får en förändring av denna delen av pensionen som ligger mellan 3,0 och 8,7 procent.
  • Cirka 280 000 garantipensionärer med ingen eller låg inkomstpension får 8,7 procent i ökad allmän pension.
  • För de som har premiepension påverkar omräkningen också den totala pensionen. Premiepensionens omräkning beror på premiepensionsfondernas utveckling fram till december.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!