Forskarna slår larm. D-vitaminbristen i Sverige gör folk jättesjuka. Men ingen verkar bry sig.

Brist på D-vitamin kan göra dig sjuk. Trots det får många i Sverige i sig för lite av vitaminet. Nu vill Susanne Bejerot, psykiater och docent vid Karolinska institutet och Mats Humble, psykiater och forskare vid Örebro universitet att problemet ska tas på allvar.

solen1200x630

Många vet att det är viktigt att få i sig D-vitamin, särskilt i Sverige där vi inte får så mycket sol under vinterhalvåret. Men alla vet inte hur allvarliga konsekvenserna av D-vitaminbrist kan vara.
”Att D-vitamin är nödvändigt för ett välfungerande immunförsvar och att D-vitaminbrist ger upphov till värk, muskelsvaghet och kognitiva nedsättningar är väl känt. Möjligen är det mindre känt att D-vitaminbrist också är överrepresenterat vid ms, Alzheimerdemens, Parkinsons sjukdom, barndiabetes, tjocktarmscancer, schizofreni, fetma, autism, utvecklingsstörning och depression”, skriver Susanne Bejerot och Mats Humble i Svenska Dagbladet.

Enligt Susanne Bejerot och Mats Humble är det större risk för personer med mörkare hud att få D-vitaminbrist. Den ljusa huden har anpassat sig för att producera D-vitamin mer effektivt. Att undvika solen och ha kläder som täcker kroppen ökar också risken för D-vitaminbrist. Enligt Susanne Bejerot och Mats Humble visade det sig att mer än 90 procent av de gravida kvinnorna från Somalia som nu bor i Dalarna har svår vitaminbrist.

Personer med låg inkomst, låg utbildning och invandrarbakgrund har större risk för att må dåligt, både psykiskt och fysiskt. Enligt Susanne Bejerot och Mats Humble visar forskning på att kronisk D-vitaminbrist kan vara en anledning. Men det är många som inte känner till hur viktig D-vitaminen är. Nu uppmanar Susanne Bejerot och Mats Humble de ansvariga myndigheterna att ta ansvar.
”Fortfarande är D-vitaminfrågan ”ingens bord”. Man kan fråga sig hur många sjukdomar som måste kopplas till låga D-vitaminnivåer för att något ska hända. Ansvar kommer förr eller senare att utkrävas. Vad har vår nya sjukvårdsminister att anföra i frågan?”, skriver Susanne Bejerot och Mats Humble i SvD.

Publicerad av Newsner Vetenskap, gilla oss gärna: