Allt du behöver veta inför historiska natten med blodmåne och supermåne.

På måndag, alltså natten den 28:e september kommer vi få uppleva både blodmåne och supermåne. Ett fenomen som inte hänt sedan 1982 och som sker nästa gång 2033. Här är allt du behöver veta inför den häftiga händelsen.

Bildkälla: Flickr.com.

blllloooood

Enligt NASA har det sedan år 1900 bara hänt fem gånger att de två fenomenen uppstått på samma gång. Årtalen är 1910, 1928, 1946, 1964 och 1982. Och om någon vill markera det i sin kalender, så det dröjer alltså till den 8:e oktober 2033 innan det är dags igen.
Supermånen kommer man kunna se klockan 02.00 på natten den 28:e september. Då kommer månen att var extra nära jorden. Det kallas för supermåne och inträffar när det är fullmåne.
– Månen kommer att uppfattas som större, men det är en illusion. Egentligen är månen bara åtta procent närmare än medelavståndet, säger Peter Linde på Svenska Astronomiska Sällskapet till Newsner.
Bara någon timme senare är det dags för nästa häftiga fenomen. Det är då jorden placerar sig mellan månen och solen, vilket innebär total månförmörkelse.
Det innebär inte att månen blir osynlig, vi kommer fortfarande att se den. Dessutom kommer vi att uppfatta månen som glödande röd, en så kallad blodmåne. Det är ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och skapar den röda färgen.

Det här är tiderna att hålla koll på för att se månförmörkelsen:
• 03.07 = partiell förmörkelse påbörjas.
• 04.11 = total förmörkelse påbörjas.
• 04.47 = största förmörkelse.
• 05.23 = totala förmörkelsen avslutas.
• 06.27 = partiella förmörkelsen avslutas.

Blodmånen brukar vara spektakulär och den är enkelt att beskåda med blotta ögat. Och till skillnad vid solförmörkelse, så finns det ingen risk att se händelsen utan något sorts skydd.
Nu får vi bara hålla tummarna för att natten bjuder på klart väder. Enligt SMHI:s tiodygnsprognos kommer det vara klart väder i framför allt södra och mellersta Sverige, medan norra delarna får aningen mer moln. Men det är en tidig prognos och kan så klart komma att ändras.

Vill du ha fler väderartiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.