Åkessons nya känga till Löfven – inför alla i riksdagen: ”Sveriges svar på Donald Trump”

Ordbråket fortsätter.

I ena ringhörnan, Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). I den andra, Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).

Under torsdagens frågestund i riksdagen skickade Åkesson en ny känga till statsministern – och jämförde honom enligt Expressen med Donald Trump.

Bakgrunden till den upptrappade stämningen mellan partiledarna är Stefan Löfvens uttalanden i SVT-programmet ”30 minuter” under onsdagskvällen.

Statsministern kritiserade då det faktum att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tidigare öppnat för ett möjligt regeringssamarbete med Sverigedemokraterna.

Vidare menade Stefan Löfven att ett maktskifte, och en högerregering med SD, skulle kunna föra Sverige i en ickedemokratisk riktning.

– Jag är orolig för det, sa Stefan Löfven i SVT.

Utspelet fick genast mothugg från Jimmie Åkesson, som under torsdagsmorgonen skrev på Twitter att statsministern var desperat och pressad.

Åkesson menade att Löfvens fokus på det potentiella högersamarbetet, snarare än den egna politiken, ”ger mer bilden av en envåldshärskare än av en folkvald demokrat”.

LÄS MER: Jimmie Åkessons stenhårda känga – efter Stefan Löfvens utspel: ”Envåldshärskare”

jimmie åkesson
Foto: Shutterstock

Debatt i riksdagen

Under torsdagens frågestund i riksdagen fortsatte den heta debatten.

Detta då Ulf Kristersson öppnade med att ifrågasätta Stefan Löfvens tidigare utspel.

– Det är anklagelser i syfte att söndra och splittra. Det här är en farlig väg och skadar sammanhållningen i vårt land. Det vi ser nu är en desperat socialdemokrati på väg rakt utför, säger Ulf Kristersson enligt Expressen.

M-ledarens kommentarer fick statsministern att invända.

– Jag har aldrig beskyllt oppositionen för att inte vara demokratisk, däremot tycker jag att Ulf Kristersson visar en desperation. Kristersson, som är demokrat, vill kroka arm med ett parti som inte står upp för allas lika värde. Det är problematiskt. Den här diskussionen måste hållas i gång, samtidigt som vi talar om politiken, säger Löfven.

stefan löfven
Foto: Shutterstock

Jämför Stefan Löfven med Trump

Även Jimmie Åkesson gav sig in i diskussionen och menade att Stefan Löfven borde fokusera på sakfrågor snarare än smutskastning.

Åkesson jämförde statsministern med USA:s förre president Donald Trump, och frågade sig om S-ledaren kommer respektera valresultatet 2022.

– Stefan Löfven är Sveriges svar på Donald Trump, med avseende på den pinsamma och vassa retoriken. Jag vill inte brottas i den socialdemokratiska gyttjan, säger Jimmie Åkesson.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

donald trump
Foto: Shutterstock
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);