Danmark vill förbjuda cigaretter för unga: ”En framtid där ingen röker”

Danska regeringen jobbar med ett nytt lagförslag som förbjuder unga att röka.

Danmark vill förbjuda alla födda efter 2010 att använda cigaretter och tobaksprodukter.

Nödvändigt att politikerna säkrar en framtid där ingen röker, säger Morten Grønbæck, chef för Statens institut för Folkesundhet, till den danska tidningen Altinget, rapporterar Aftonbladet.

Att rökning påverkar vår hälsa negativt är vida känt. Rökningen har mer än halverats i Sverige sen slutet av 1980-talet, enligt SCB.

Av den svenska befolkningen 16 – 84 år var det enligt 2020 års undersökning 7% som uppgav daglig tobaksrökning enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten.

Däremot har andelen som snusar dagligen ökat.

Vill minska användningen av tobak

Tobaksrökning ökar risken för flera sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och olika lungsjukdomar. Enligt SCB är rökning en av de största orsakerna till sjukdom och död.

I Sverige och i många andra länder pågår ett tobaksförebyggande arbete för att minska användningen av tobak. Bland annat är det ett krav på att cigarettpaket ska vara försedda med varningstext, direktreklam för tobak är förbjudet i Sverige och rökförbud har införts på många allmänna platser.

Allt fler länder antar ytterligare reformer för att förbättra folkhälsan och minska brukandet av tobak ytterligare.

Grannlandet Danmark är i full gång med att fimpa för gott för de framtida generationerna.

cigarett
Genrebild. Foto: Shutterstock

Vill förbjuda cigaretter för unga

Regeringen i Danmark arbetar med att få igenom en lag som förbjuder cigaretter och tobaksprodukter för framtida generationer, rapporterar den danska tidningen Altinget, enligt Aftonbladet.

Det livslånga förbudet ska gälla för alla födda efter 2010.

Förslaget är en del av en större hälsoreform i Danmark och enligt Altinget har man kommit långt i arbetet.

– Det här skulle ta Danmark till en förstaplats i världen. Rökning är så farligt att det är nödvändigt att politikerna säkrar en framtid där ingen röker, säger Morten Grønbæck, chef för Statens institut för Folkesundhet, till Altinget.

Om förslaget går igenom blir Danmark ett av världens första länder att förbjuda tobaksprodukter.

Nya Zeeland var det första landet att införa ett livslångt tobaksförbud. Vid årsskiftet förväntas ett lagförslag antas som förbjuder unga födda efter 2008 att röka eller bruka andra tobaksprodukter.

Fler länder tros följa i Danmark och Nya Zeelands spår.

Tycker du att Sverige borge göra likadant? Dela gärna med dig av din åsikt!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);