Gymnasietjejer hyllas för sin geniala uppfinning – så ska ”Drinkstrumpan” öka tryggheten på krogen

Krogmiljöer kan vara stökiga, trånga, mörka och folkfyllda. Att hålla ständig koll på glaset är inte alltid helt enkelt, vilket dessvärre gör att många råkar ut för droger i sina glas. 

Detta var något som gymnasietjejerna Allis Norlin och Johanna Thorsell ville göra något åt, vilket de fick möjlighet till genom skolans UF-satsning. Nu hyllas de för innovativa “Drinkstrumpan”. 

När Allis Norlin och Johanna Thorsell fick möjlighet att starta UF-företag i skolan parade de ihop sig med tre kompisar som alla hade samma vision.

En marknadsundersökning gjord av tjejerna själva visade att mer än hälften av kvinnorna i åldrarna 18-30 år är oroliga för att bli drogade på krogen. 

Denna oro var något som tjejerna själva kände igen sig i, vilket födde idén om “Drinkstrumpan” – en strumpa som ska skydda drinken på krogen från att drogas. 

– Vi är fem tjejer som grundade det här företaget, och vi befinner oss alla i en miljö där man oroar sig för att bli drogad, berättar Johanna Thorsell för TV4 i programmet Efter fems moment “Sverigesvepet”. 

– Men det är ju sorgligt att det här ska behövas, konstaterar TV4:s Henrik Alsterdal

– Jo, absolut, svarar tjejerna. 

Foto: TV4

Drinkstrumpan fungerar som ett lock som sätts över ett glas, med hål för sugrör så att endast den som dricker ur glaset kommer åt innehållet. På det sättet kan ingen lägga ner en drog där. 

Tanken är ju att vi vill sälja de här till företag som antingen anordnar de här evenmangen eller krogar eller nattklubbar där de antingen kan sälja vidare den eller om de vill ge ut den tillsammans med drinken. Men i viss mån kommer vi att kunna sälja den här till privatpersoner, så de får ni hålla lite utkik för, säger Allis till TV4. 

Även Arbetarbladet har lyft tjejernas uppfinning, efter att de prisats som “Årets UF-företag i Gävle”.

Så härligt med ungdomar som använder sin kreativitet för att hjälpa andra och göra omvärlden tryggare. Dela gärna för att hylla dem.