Efter nya lagen – hundratals bötfällda för nedskräpning: ”Ungefär som med fortkörning…”

Sedan den 1 januari i år har hundratals personer bötfälls för lätt nedskräpning utomhus. Den nya regeln ger polisen rätt att utfärda böter på 800 kronor till den som slänger fimpar eller skräp på allmän plats, något polisen ser som en positiv utveckling. Enligt Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent, är man dock öppna för utvecklade metoder för att få fast fler nedskräpare. 

– Egentligen skulle vi vilja att man jobbade med det här ungefär som med fortkörning. Alltså att man gör en räd och fokuserar på frågan under en vecka kanske, så att så många bötfälls att alla åtminstone känner någon som fått en bot, säger Johanna Ragnartz till Svd. 

Innan årsskiftet var det inte straffbart att skräpa ner utomhus eller på andra allmänna platser. Men sedan den 1 januari i år gäller en ändring i miljöbalken, som gör de möjligt för polisen att bötfälla de som skräpar ner. 

”Nedskräpning är problematiskt utifrån flera miljöperspektiv. Det leder till sämre stadsmiljö, direkta miljöskador på djurlivet och orsakar spridning av mikroplast i hav och vatten”, sade dåvarande miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i en skriftlig kommentar då förändringen blev klar.

Fimp på marken kan leda till böter. Foto: TT

Så mycket kan du få betala i böter

Ett tuggummi eller en cigarettfimp på marken kan bli en dyr förseelse, då polisen har rätt att dela ut böter på 800 kronor till den som skräpar ner. 

Att slänga glasflaskor, förpackningar eller till exempel engångsgrillar kan kallas mindre allvarlig nedskräpning, vilket är straffbart. 

Enligt TT har polisen bötfällt totalt 139 personer för nedskräpning sedan de nya bestämmelserna trädde i kraft. Flest nedskräpare har taguits på bar gärning i Region mitt, där 25 personer bötfällts. 

– Det är glädjande att fler bötfälls, för det betyder ju att polisen använder verktyget. Å andra sidan eftersträvar vi ju inte att så många som möjligt ska bötfällas utan att lagen i sig har en förebyggande effekt, så att det blir mindre nedskräpning. Och det tror och hoppas vi på, säger Johanna Ragnartz, vd på organisationen Håll Sverige rent.

”Ungefär som med fortkörning”

Men för att polisen ska kunna bötfälla en nedskräpare bör denne tas på bar gärning, då det handlar om ett så kallat upptäcktsbrott. Enligt Johanna Ragnartz på Håll Sverige rent vill man dock se en mer riktad insats för att kunna bötfälla fler. 

– Egentligen skulle vi vilja att man jobbade med det här ungefär som med fortkörning. Alltså att man gör en räd och fokuserar på frågan under en vecka kanske, så att så många bötfälls att alla åtminstone känner någon som fått en bot. Det handlar om att boten ska bli känd och att man verkligen ska förstå att det finns ett reellt hot av den här lagen, säger Johanna Ragnartz till Svd.