Foto: TT

Forskare sågar politikerna – äldreomsorgen osynlig i debatten inför valet: ”Har stramat åt för mycket”

Äldreomsorgen och hemtjänstens villkor borde diskuteras mer inför valet.
Det menar Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.
– Jag är förvånad att politikerna inte går ut tydligare och uttalar vad de vill med äldreomsorgen, säger hon till TT.

På söndag avgörs riksdagsvalet 2022. Då går svenska folket till valurnorna och avlägger sina röster.

Hittills under sensommaren och hösten har de skenande elpriserna stuckit iväg och blivit en het valfråga, men även gängkriminaliteten har länge varit en fråga som debatterats flitigt.

När Sifo frågade svenska folket i augusti i år vilka frågor som rankas högst hamnade sjukvården på första plats, lag och ordning på andra och invandring och integration på tredje. Därefter kom skola och utbilddning, energi, respektive miljö och klimat, uppger TV4.

En fråga som hamnat i skymundan i de politiska debatterna inför valet är den om äldreomsorgens villkor. Det menar Marta Szebehely, som är professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag är förvånad att politikerna inte går ut tydligare och uttalar vad de vill med äldreomsorgen. Vi är i en situation där äldreomsorgen har uppenbara problem och vi har en snabbt ökande åldrande befolkning, säger Marta Szebehely till TT Nyhetsbyrån, uppger Dagens medicin.

Hon menar att det är oväntat att debatten inte handlar mer om äldreomsorgen, särskilt efter av pandemin då just denna fråga blottade de bristande resurserna.

Coronakommissionen kritiserade efter pandemin både regering och myndigheter för att ”äldreomsorgen stod oförberedd och illa rustad när pandemin slog till och att det bottnade i strukturella brister som varit kända långt före virusutbrottet”.

Enligt Szebehely har det snålats in på äldreomsorgen länge.

– Man har stramat åt för mycket när det gäller platser på äldreboenden och hemtjänsten har inte kompenserats för det. Det är betydligt färre som får del av äldreomsorgen och det betyder att de som får insatser är mycket sjukare än man var tidigare, säger hon.

Szebehely menar att det i Sverige finns goda möjligheter för att utveckla äldreomsorgen i landets kommuner.

– Men det är inte så svårt egentligen. Vi vet vad som behövs för en bra äldreomsorg: tillräckligt med resurser till personalen, att personalen har utbildning och att organisationen är utformad så att man kan använda huvud och förnuft och kunna möta människor med varierande behov.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad tycker du om detta, borde politikerna diskutera äldreomsorgens och hemtjänstens villkor mer? Skriv gärna en kommentar.