
16-årige Anton Linds insulinpump gav honom mer insulin än vad han behövde – vid flera tillfällen. Vilket bland annat gav honom minnesförlust.
– Hade jag inte fattat att det var något som inte stämde så hade jag inte levt idag, säger Anton till Newsner.
Uppskattningsvis är någonstans mellan 4 och 5,5 procent av befolkningen drabbad av diabetes i Sverige. 16-årige Anton Lind från Lidköping är en av dem. Han har haft diabetes sedan han var fyra år.
Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet. Förutom typ 1-diabetes finns även typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes.
För att reglera blodsockret har Anton en insulinpump till hjälp. Från pumpen går en tunn slang med en nål in under huden på magen, vilket gör att insulinet kan sprutas in i kroppen. Tillförseln av insulin kan därefter anpassas efter kroppens insulinbehov. Till pumpen har Anton dessutom en sensor som läser av blodsockret så att pumpen kan ge rätt dos insulin.
Livsfarliga felet på sensorn till insulinpumpen
Insulinpumpen har länge underlättat för Anton, men för ett tag sedan hände det som bara inte får hända. Sensorn mätte fel värden på blodsockret – vilket kunde slutat mycket illa.
Antons blodsocker hade legat högt hela morgonen och när han satte in en ny sensor tog han ett blodprov för att se att allt stämde. Det gjorde det. Men när Anton samma dag skulle springa ett fjällmarathon. Till en början gick allt som planerat men snart nog började sensorn stiga.
– Fem kilometer in i loppet börjar sensorn stiga och eftersom pumpen samarbetar med sensorn gav pumpen insulin. Jag kände att jag började må dåligt så jag fick sticka mig i fingret för att kolla blodsockret själv, berättar Anton.
Enligt mätningen låg Antons blodsocker då på 4.0 men sensorn visade att det låg på 20.0.
– Pumpen gav ju insulin som om jag låg på 20.0 fast jag inte gjorde det. För stora insulinmängder ger ju för lågt blodsocker. Jag fick stoppa loppet och äta socker och och mäta socker hela tiden efter det. Jag kunde ju inte lita på sensorn efter det där, det stämde ju inte, säger Anton till Newsner.
16-årige Anton drabbades av minnesförlust
Anton hade förhoppningar om att det hela var en engångsföreteelse. Men så visade sig inte vara fallet.
– Vid det andra tillfället hade jag högt blodsocker fram till 14.00 ungefär. Sedan började det sakta gå nedåt. Då verkade sensorn hänga med. Efter några timmar säger sensorn att jag ligger på 3,9 men jag mådde inte alls bra, förklarar Anton.
Han fortsätter:
– Jag bestämde mig för att ta ett blodprov men jag kunde inte göra det för jag började se så suddigt och efter det minns jag ingenting mer förrän jag sitter hemma hos min farmor och farfar och äter massa kolhydrater.
Ännu en gång fick Anton alltså för mycket insulin i kroppen då sensorn visat missvisande värden, något som nu gjort att han inte vågar lite på sina hjälpmedel längre.
– Man kan ju få livshotande skador om det där händer, hade inte jag fattat att det var något som inte stämde så hade jag inte levt idag.
Även om Anton idag har ett annat system som hjälper honom med diabetesen i vardagen så vågar han inte lita fullt ut på att det fungerar.
– Jag har ett helt annat system nu men jag är fortfarande rädd. Jag tar blodsockerprov mycket oftare än vad jag har gjort innan. Jag vill verkligen inte att något sådant händer igen, säger Anton till Newsner.
Hittills vet man inte varför Antons sensor visat så missvisande siffror men vården har gjort en anmälan till Läkemedelsverket som får utreda saken. Trots allt som hänt vill Anton understryka att han fått bra hjälp från sina läkare.
– Jag tycker det är viktigt att lägga till att jag verkligen har blivit lyssnad på och att vården tagit det på allvar, säger Anton till Newsner.
LÄS MER:
Sjuka äldre tvingas flytta långt från sin hemstad
Pappa dör på sin egen svensexa