Labradorerna får tänderna utryckta på svenska universitetet – ska avlivas trots protester

Sex labradorer vid Göteborgs universitet ingår just nu i en forskning kring tandvård.

En tredjedel av djurens tänder dras ut och ersätts av tandimplantat. Trots tusentals protester kommer djuren avlivas efter försöken, och på torsdagen togs detta upp i TV4:s Nyhetsmorgon.

Aktivistgruppen Djurrättsalliansen har samlat in 80 000 namnunderskrifter på en protestlista. För två veckor lämnades de in till Göteborgs universitet – men på onsdagen kom beskedet att universitetet tänker slutföra försöken, var Aftonbladet först med att rapportera.

Universitetet har fått etiskt tillstånd att bedriva forskningen, och säger så här i en mailat svar till Aftonbladet, uppger sajten Härliga hund:

”Det är alltså inte så att djuren avlivas ”efter” försöken. Inom forskning generellt, med eller utan djurförsök, går det inte att byta metoder under resans gång. Vetenskap, etik och finansiering kräver att planen hålls. Detta gäller forskning generellt, med eller utan djurförsök.”

Avlivning av hundarna ingår i dessa försök då det ska göras undersökningar på kropparna, vilket ingår i det etiska tillstånd som universitetet har fått.

De tvååriga labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri används i forskningen för att se hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. De kommer att avlivas efter att forskningen är slutförd.

Genrebild: Hundarna på bilden är inte desamma som artikeln handlar om. Foto: Jason Oatman/Giuseppe Pitzus, Wikimedia commons

Detta har alltså fått stark kritik, bland annat av veterinären Mark Collins som på torsdagen gästade Nyhetsmorgon. Han menar att de här hundarna blir ”psykiskt knäckta”.

– De har väldigt starka band till människor och utsätts de för grymheter så bryter man de här banden de har med människan. Det är väldigt svårt att få en hund under de omständigheterna ge värdefulla forskningsresultat. De mår helt enkelt väldigt dåligt och de resultat man skördar är inte relevanta, säger Mark Collins i TV4.

I djurförsöken som utförs dras tänderna ut på hundarna för att forskarna ska kunna ta fram tandimplantat. Men även detta är Collins kritisk till.

"De resultat man skördar är inte relevanta" 💔Veterinär Mark Collins är kritisk mot de pågående djurförsöken av…

Posted by Nyhetsmorgon on Wednesday, February 13, 2019

– Jag förstår inte alls varför man gör det. Avlägsna hundtand kräver stor kraft och orsakar stora skador på käkben bland annat. Hur man ska kunna få något värdefullt av dessa hundar har jag svårt att se. De utsätts för enorm stress. För att implantaten ska kunna läka ordentligt måste hundarna må bra, och det gör inte de här hundarna.

Det är den etiska nämndens kärnverksamhet att ta ställning till om djurs lidande står i proportion till det man vill ha ut av försöket.

– Det finns flera spektra av det här, man måste ta ställning till om att dra ut tanden från en hund är som att dra ut tanden från en kanin och om man då kan föra över  till praktisk användning på klinik i senare skede. Det ligger i forskningens intresse att ta bort alla störande moment så klart, hundarna ska inte vara påverkade av annat som kan störa forskningsresultatet, så där finns det ju en poäng så klart, säger en handläggare vid Jordbruksverket till TV4.

Se hela intervjun med Mark Collins i spelaren nedan:

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11964723″ /]

Vad tycker du om det här? Dela gärna och säg din mening.