Vägpiraternas skräckmetod – här är polisens uppmaning: ”Lite hotfulla”

Vi har tagit klivet in i juli, vilket för många betyder semestertider – och dags att packa bilen för att ta sikte på stugan, landet eller campingen.

Men innan man sätter sig i bilen för att resa iväg, är det några saker som är viktiga att ha koll på i sommartrafiken.

Som exempelvis hur man ska agera om man stöter på vägpirater – vars brott ökar kraftigt just under sommaren.

– Är man det minsta tveksam ska man inte stanna, säger Carl-Jan Ekberg vid trafikpolisen i Sörmland till Eskilstuna-Kuriren.

Vägpirater ökar på sommaren

Polisen har i flera år varnat bilister för bedrägerier från så kallade vägpirater. Det är ett brott som nästan bara förekommer under våren och sommaren, och vars högsäsong alltså pågår nu.

– Åtminstone någon gång i veckan på sommaren ringer folk om sådana, säger Carl-Jan Ekberg vid trafikpolisen i Sörmland till Eskilstuna-Kuriren.

Metoderna går ofta ut på att kriminella personer låtsas vara i behov av hjälp, för att få bilisterna att stanna. Därefter försöker de lura till sig kontanter eller bensin från bilister med hjälp av falskt guld.

vägpirater, polisen
Foto: Polisen/Facebook

Vägpirater på större vägar

Enligt polisens hemsida brukar vägpiraternas högsäsong starta i södra delarna av Sverige, för att sedan sprida sig uppåt i landet.

Ofta sker brotten i anslutning till de större trafiklederna, som större riks- och länsvägar. Vägpiraterna står ofta dessutom där bilister har lätt för att stanna till, som vid rastplatser och bensinmackar.

– Det är väldigt vanligt på E4. De står och viftar och vill ha hjälp. När någon stannar vill de sälja guld, men det är bara kattguld. Ibland är de lite hotfulla. Är man det minsta tveksam ska man inte stanna, säger Carl-Jan Ekberg till Eskilstuna-Kuriren.

vägpirater, polisen
Foto: Henrik Sendelbach/Wikipedia

Olika metoder

Men tillvägagångssätten kan vara olika – vägpiraterna har flera gånger tenderat att använda nya, sluga metoder.

Ett sådant exempel utspelade sig i höstas på en bilväg i Sågmyra i Dalarna, då en person stannade för en liten pojke som stod på vägen.

– När personen stannade ska pojken ha sagt ”Help me”. Sedan dök andra vuxna personer upp och ryckte i bildörrarna för att försöka ta sig in i bilen, varpå bilisten gasade därifrån, sa Stefan Dangardt, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen, då till Newsner.

Foto: Johan Nilsson / TT

Kan vara hotfulla

Vägpiraterna kan ibland vara hotfulla. Det skriver polisen på sin hemsida, där man råder alla bilister till att vara vaksamma.

”Det har också förkommit fall där stämningen har varit hotfull, och där bedragarna har tvingat till sig pengar eller ryckt av personer guldsmycken som de har haft på sig”, skriver polisen och fortsätter:

”Den som utsatts för den här brottsligheten känner sig många gånger kränkt utifrån flera aspekter. Beloppen behöver inte vara höga, men brotten drabbar ofta människor som har goda intentioner när de stannar, och som sedan till och med kan bli hotade på sätt som kan vara svåra att hantera efter händelsen.”

vägpirater, rastplats
Foto: Claudio Bresciani / TT

Rådet är därför att alltid ta det säkra före det osäkra – och inte stanna om man känner sig osäker.

Här är polisens tips till alla bilister – så skyddar du dig mot vägpirater:

• Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.

• Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.

• Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

Förhoppningsvis kan denna information hjälpa fler att skydda sig mot vägpirater, nu när högsäsongen börjar.

Dela gärna inlägget vidare på Facebook, så att fler där ute uppmärksammas och kan vara vaksamma!