FOTO: TT Nyhetsbyrån

Läkarens livsviktiga uppmaning: Lägg ifrån dig mobilen när barnen ska bada

.

Sommaren är här och så även badsäsongen! Då är det extra viktigt att hålla koll på barnen så att det inte inträffar någon olycka. Därför har nu läkaren Niklas Larsson en uppmaning till alla föräldrar i sommar. 

En drunkning sker oftast snabbt och tyst. Det är därför otroligt viktigt att hela tiden ha barn under uppsikt.
– Barn under tre år ramlar lätt och kan även drunkna i vatten som de bottnar i eftersom de har svårt att resa sig upp. Vattnet behöver inte vara djupt för att det ska vara farligt, säger Niklas Larsson, narkosläkare och medicinsk chef vid Norrlands universitetssjukhus, i ett pressmeddelande från Region Västerbotten.

Läkarens uppmaning: Lägg undan mobilen

Nu har läkaren Niklas Larsson en uppmaning till alla föräldrar som tar med sina barn till badplatserna i sommar: Lägg undan mobilen och lämna aldrig barnen utan uppsyn.

– När det handlar om barn berörs alla extra mycket. Mitt tips till föräldrar i sommar är att aldrig lämna barnen utan uppsyn om det finns vatten inom gångavstånd. Även om ni är på en badstrand med många människor är det inte säkert att någon ser att något händer. Det går fort att ett barn hamnar under vattenytan, säger Niklas Larsson.

”Dyk inte i grunt vatten”

Det är också viktigt att aldrig dyka på okänt vatten. Titta alltid noga hur det ser ut under vattenytan.
– Jag har sett allt för många personer som kommit in med nackskador, framför allt i de översta kotorna. Dyk inte i grunt vatten, säger Niklas Larsson i pressmeddelandet.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet avled 135 personer i drunkningsolyckor förra året. En kraftig ökning från 2017 års siffra, 92.

Tänk på detta när du tar med barnen till badplatsen i sommar! Hjälp till att sprida vidare detta för att uppmärksamma vänner och bekanta.