Nya förslaget: Inför körkort för vattenskoter – efter att ung flicka skadats allvarligt

På sommaren är det vanligt att man är ute på sjön och åker båt och dylikt.

Något som blivit desto populärare är vattenskotrar. Vi ser de mer och mer ute på sjöarna.

Men skadorna har blivit allt fler och nu vill myndigheterna se körkort för vattenskoter.

Skador kring vattenskotrarna blir allt vanligare och fler, enligt Aftonbladet. Förra året fick Transportstyrelsen in elva rapporter om skador i samband med vattenskoter. För 2017 fanns bara tre sådana rapporter. Det är den massiva ökningen som blivit på bara ett år och skadorna kan uppstå från att till exempel bli piskad av vattnet i ansiktet eller att passagerarens huvud slår ihop med förarens och resultatet blir hjärnskakning, menar Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

”Enorm kraft i de här maskinerna”

Men mörkertalet av skador ska vara stort, då Transportstyrelsen (bara) får in rapporter från 20 akutsjukhus i Sverige. Ett av de senaste fallen var i Trollhättan för cirka två veckor sedan där en tonårsflicka och man skadades allvarligt i en vattenskoterolycka.

– Det är ganska allvarliga skador. Det finns vattenskotrar med kapacitet som liknar en sportmotorcykel, det finns enorm kraft i de här maskinerna, säger Lars-Göran Nyström till Aftonbladet.

Detta är en genrebild. Foto: Shutterstock

15-års gräns räcker inte

Alla som är över 15 år får köra vattenskoter, det var ett nytt beslut som kom i juni i år. Men sjöpolisen i region Väst har sett en markant ökning av vattenskotrar på västkusten och tror inte att en åldersgräns kommer att hjälpa.

Vill införa tillstånd för vattenskoter

Enligt Aftonbladet vill sjöpolisen i Väst tillsammans med Kustbevakningen att det ska bli krav på körkortstillstånd för förare som vill köra snabbgående vattenskotrar och mindre båtar. Detta skulle i sin tur ge möjligheten att utbilda mer om manövrering och sjöregler.

– Vi står bakom ett sådant förslag. Antingen baserat på fartresurs eller motorstyrka, säger Stina Carlsson, sjötrafikhandläggare på Kustbevakningen.

Tycker du att detta låter som ett bra förslag? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.