Nytt vaccin – sprutas in i katter för att bekämpa allergi hos människor

Forskare i Schweiz har arbetat i över 10 år med ett vaccin för kattallergiker. Ett vaccin som ska underlätta för människor att kunna behålla sin katt hemma, utan att behöva lämna in den på djurhem på grund av allergi. Idén är hållbar i längden och skulle innebära att färre katter tvingades lämnas bort från sina kärleksfulla hem, enligt Lad Bible.

Men vaccinet och nålsticket blir på katten, inte människan.

Ett vaccin i projektet ”Guro Gafvelin” finns redan mot pälsallergi för människan, enligt Agria djurförsäkring. Genom vaccinet tas sprutor med det allergiframkallande ämnet så att kroppen ska motarbeta allergin med hjälp av sitt eget virus. Sprutorna tas varje vecka och sedan varannan månad under minst tre år. Det är en lång process och tillåts endast för de som har svåra besvär, inte bara för att man drömmer om att ha en katt som husdjur. Men vaccinet finns redan för att hålla immunförsvaret starkt mot pälsallergi från katter.

Vaccinet testades på 54 katter i experimentet. Katten på bilden har ingen koppling till texten. Foto: Shutterstock

Nytt vaccin testades på katter

Men enligt en rapport som publicerades på ”Journal of Allergy and Clinical Immunology” vid ”University Hospital Zurich” i Schweiz, har forskare testat ett nytt vaccin på katter. Enligt studien har 54 katter ingått i ett djurförsök och testats med vaccinet för att minska proteinet ”Fel-d1”. Forskarna lyckades förstöra proteinet, som är anledningen till att människor framkallar allergi.

Enligt forskarna skulle vaccinet innebära att färre tvingades lämna bort sin katt på djurhem och kan istället behålla katten. Men katten skulle istället lida av att behöva ta sprutor.

Vaccinet sprutas in i katterna för att bekämpa allergi för människor. Foto: Shutterstock

Katter tvingas ta sprutorna

Vaccinet, som heter ”HypoCat”, blev ett lyckat experiment och forskarna menar att det kan komma att användas och vara klart om tre år. Men det är inget vaccin för människan, utan det är katterna som tvingas ta sprutor för att bekämpa sitt allergiframkallande protein i kroppen. Och testet har gjorts på över 50 katter i tio år för att hitta rätt vaccin.

Proteinet ”Fel-d1” produceras i kattens saliv och är fortfarande oklart varför det produceras i katter, mer än att det kan vara allergiskt för människor. Hankatter producerar mer av proteinet än honor. Men eftersom katter tvättar sig själva, kan man konstatera att proteinet ofta produceras i hemmet.

Nog för att det skulle vara bättre med ett vaccin än att behöva lämna bort sin katt på djurhem, men det finns redan vaccin för pälsallergi som människor kan ta. Det här skulle innebära att katter tvingas vaccinera sig för att fler människor skulle kunna ha katt.

Vad tycker du om det nya vaccinet? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.