Här strejkar tusentals i kampen för miljön mitt i centrala Stockholm: ”Greta fick oss att förstå allvaret”

Under fredagen samlades tusentals på Medborgarplatsen när Fridays for future anordnade klimatstrejk i Stockholm.

Marschen som tog de tusentals tåganden till Kungsträdgården väckte stor uppståndelse.

– Unga personer har varit oroliga länge för klimatet men Greta fick oss att förstå allvaret, säger Isabelle Axelsson, organisatör för Fridays for Future i Stockholm till Newsner.

Klimathoten och klimatförändringar har blivit en allt mer prioriterad fråga i dagens debatt. Med förkämpar som Greta Thunberg klimatstrejkar allt fler och under fredagen anordnar flera svenska städer strejkar.

I Stockholm gick marschen från Medborgarplatsen till Kungsträdgården.

Bakom arrangemanget finns organisationen Fridays for future.

Isabella Axelsson som är organisatör för strejken i Stockholm har varit en del av organisationen sedan december förra året. Det var efter att ha sett strejkar på nätet som Isabella fann ett stort intresse i att arbeta med miljöfrågor.

Under fredagen står hon bakom ett evenemang som lockade tusentals människor.

– Det känns väldigt upplyftande. Vi strejkar runt om i hela världen i dag och man kan känna en samhörighet till alla, oavsett om de bor på andra sidan jorden eller inte. Det känns som ett erkännande att klimatfrågan har blivit mer prioriterad. Det bevisar bara att världens unga och vuxna agerar och inte bara gömmer sig bakom rädslan, säger hon till Newsner.

Isabella Axelsson som arrangerar strejken i Stockholm berättar om engagemanget. Foto: Lisa Wandel

De som strejkar har fyra mål som de tagit upp med politikerna som de vill att de ska uppfylla: Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer, klimat- och miljörättvisa för alla, följ Parisavtalet och bevisa det samt lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.

Klimataktivisten: ”Politikerna hör oss men vill inte lyssna”

Men gensvaret från politikerna har varit allt annat än bra.

– De har hört vad vi har att säga men de lyssnar inte. De tycker att det är ett fint engagemang men de skyller på att politik tar tid.

Och en viss händelse menar Isabella har gjort att engagemanget exploderat.

Klimatstrejken i Stockholm lockade tusentals. Foto: Newsner

Vändpunkten efter Greta Thunbergs tal

Greta Thunbergs brandtal i FN har väckt stor uppmärksamhet hemma i Sverige men även utomlands.

– Unga personer har varit oroliga länge för klimatet men Greta fick oss att förstå allvaret. Folk behöver en person att se upp till och känna igen sig i. Hon har blivit ansiktet utåt men hon har alltid varit tydlig med att alla som engagerar sig är det viktiga.

I nuläget är organisationen främst bestående av unga personer i åldrarna 14-19 men Fridays for future arbetar aktivt med att locka vuxna.

Medborgarplatsen i Stockholm var full av demonstranter på Fredagen. Foto: Newsner

Wow vilken syn på detta folkhav! Det går verkligen att göra skillnad! Heja Greta, heja alla som kämpar för klimatet!