Polisens viktiga uppmaning till alla i mörkret – använd reflex i trafiken: Skillnad mellan liv och död

Använd reflex när du är ute i trafiken.
Det är polisens viktiga uppmaning till alla i höstmörkret.
– Det är skillnad mellan liv och död, och är livsviktigt, säger Håkan Klingborg på polisens trafiksektion i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Nu är den mörka årstiden här – och då syns vi också betydligt sämre ute på vägarna. December brukar samtidigt anses den månad som är den enskilt farligaste för fotgängare, men även tiden från november till januari är mörk och ökar risken för olyckor i trafiken.

Därför går nu polisen i Göteborg ut och uppmanar alla fotgängare: Tänk på reflexen!

STOCKHOLM 20091201 Bilder till TT text: December är den månad då flest fotgängare omkommer i trafiken. Mörkret och för dålig användning av reflexer är de främsta orsakerna. Foto Bertil Ericson / SCANPIX kod 10000

Enligt NTF inträffar så många som 40 procent av alla trafikolyckor när det är mörkt. Så här skriver NTF om saken på sin hemsida:

”Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd”.

Samtidigt vill NTF påpeka att man syns ännu sämre på vintern och då väglaget är vått.

”Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag”, skriver NTF.

Samtidigt går nu alltså polisen ut och uppmanar folk att använda sig av reflexer i trafiken.

Gillar du att synas på sociala medier? Tänk på att göra det även i trafiken nu när dagarna blir mörkare.Reflexer på!Ta hand om dig och ha en trevlig helg!

Posted by Polisen on Friday, September 22, 2017

– Det absolut vanligaste på större vägar och i tätbebyggda områden är att man inte har reflexer, det är klassiskt. Man tror att man syns i tätbebyggda områden där det finns belysning, men du ser bilarna, men de ser inte dig, säger Håkan Klingborg på polisens trafiksektion i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Han förklarar att om en bilist kör i 70 så blir gångtrafikanten, utan reflex, påkörd i ungefär samma ögonblick som bilisten ser människan. Men om gångtrafikanten har reflex – då syns man på 150 meter i halvljus, enligt Klingborg. Då har också bilisten lång tid på sig att stanna.

– Det är skillnad mellan liv och död, och är livsviktigt. Och är en billig livförsäkring, säger Klingborg.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix / TT

Nu hjälps vi åt att dela denna viktiga uppmaning! Alla borde verkligen bära reflex den här årstiden. Var rädda om er.

TV: 10 udda lagar du inte visste fanns