Efter kritiken – nu ber Greta Thunberg om ursäkt

Greta Thunberg fick skarp kritik efter sitt tal under fredagens klimatdemonstration i Turin.

Nu ber om hon om ursäkt, rapporterar AP.

I fredags deltog 16-åriga Greta Thunberg i en klimatdemonstration i Turin. Hon höll där ett tal där hon förklarade att politikerna flyr sitt ansvar när det kommer till att bekämpa klimatkrisen.

Hon fortsatte och sa att man då kommer ”put them against the wall”.

Just den formuleringen har nu fått kritik från högerpolitiker i sociala medier, rapporterar AP.

Kritikerna menar att uttrycket är ett sätt att förespråka våld mot politiker.

Greta svarar på kritiken – och ber om ursäkt

Greta Thunberg väljer nu att svara på anklagelserna, och passar samtidigt på att be om ursäkt. Hon menar att det rör sig om en språklig miss. I det här fallet att hon översatte uttrycket ”att ställa någon mot väggen” direkt till engelska, vilket misstolkats.

”Igår sa jag att vi måste hålla politikerna ansvariga och olyckligtvis sa jag: ’Put them against the wall’. Det är svengelska: ’att ställa någon mot väggen’ (to put someone against the wall) betyder att hålla någon ansvarig”. skriver hon på Twitter och menar att det är sådana misstag som kan hända när man improviserar tal på ett annat språk.

”Men självklart ber jag om ursäkt om någon missförstod detta”.

Greta Thunberg understryker också att hon och rörelsen är emot all form av våld.

Greta Thunberg utsedd till årets person

16-åriga Greta Thunberg började skolstrejka hösten 2018 med syfte att få politikerna att uppmärksamma klimatfrågorna. I dag har hennes kamp blivit en global rörelse. Nyligen utsågs hon till ”årets person” av prestigefyllda Times Magazine.

”Klimataktivisten Greta Thunberg har lyckats förvandla en vag oro om planeten till en världsomspännande rörelse som kräver global förändring”, skriver magasinet bland annat i sin motivering.

Dela för att säga din åsikt om det här.