Nyårstalet ändras efter Ari Behns bortgång

Liksom kungens årliga jultal i Sverige är det även tradition att kung Harald V av Norge, håller tal på årets sista dag, varje år.

På detta sätt avslutar han året, sammanfattar händelser och höjdpunkter och gör oss redo att inleda ett nytt år. För många är det viktigt och traditionsenligt att se och höra kungen på nyårsafton. Somliga menar till och med att det inte blir detsamma utan kungens nyårstal.

Julen 2019 skulle visa sig bli annorlunda för den norska kungafamiljen. På juldagen nåddes vi av beskedet av att författaren Ari Behn, före detta man till prinsessan Märtha Louise hastigt avlidit. Han blev 47 år.

När beskedet kom på juldagen tog det inte lång tid innan det norska hovet skickade ut ett pressmeddelande.

Där gjorde både kungaparet och kronprinsparet sina egna uttalanden:

”Vi är tacksamma över att vi lärde känna honom. Vi sörjer över att våra barnbarn nu har förlorat sin älskade far – och vi har djup medkänsla för hans föräldrar och syskon, som nu har förlorat sin älskade son och bror”.

Ari Behn blev 47 år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Nyårstalet 2020

Enligt norska Se och Hör har Norges statsminister Erna Solberg redan meddelat att hon kommer att göra ändringar i sitt nyårstal till följd av Ari Behns död.
Även många har undrat om kungen kommer att hålla något tal alls, med tanke på vad som har hänt.

Nu svarar det norska hovet.

— Harald V av Norge håller sitt nyårstal, säger Guri Varpe, kommunikationschef vid norska hovet, till Newsner. Hovet har också fått frågan om kungen kommer att göra några ändringar i talet till följd av dödsfallet. Enligt Guri Varpe kommer hovet inte att kommentera talets innehåll förrän det hålls.

Kung Harald av Norge, Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Att statsminister Erna Solberg ändrar sitt tal förklaras på följande sätt:

— Mental hälsa och självmord har länge varit ett viktigt ämne för statsministern och det är det också i nyårstalet. Med bakgrund hur Ari Behns dog är det önskvärt att göra några justeringar i talet, också med hänsyn till alla som stod Ari Behn nära och som nu påverkas av vad som har hänt, säger Ida Dahl Nilssen, på kommunikationsavdelningen vid statsministerns kontor, till Dagbladet.