Glädjebeskedet: Vaccin mot corona kan vara klart innan årsskiftet – enligt experter

Ett vaccin brukar i vanliga fall ta flera år att ta fram. Men forskare, labratorier och läkemedelsföretag har jobbat snabbare än någonsin och nu verkar det som att ett vaccin mot coronaviruset kan vara klart redan innan årsskiftet.

Arbetet med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset pågår på flera håll i världen. Medan sjukvården gör sitt för att rädda de personer som redan blivit smittade jobbar forskare intensivt för att ta fram ett vaccin som kan stoppa viruset från att nå människan.

Och enligt världshälsoorganisationen, WHO, kan ett vaccin vara klart redan vid årsskiftet, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

”Fyra, fem godkända vaccin”

Redan nu har ett tiotal vaccin börjat testas på människor och flera av dem har visat positiva resultat.

– Jag ser det som fullt rimligt att vi kommer att ha fyra, fem godkända vacciner vid årsskiftet, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet till Aftonbladet.

I nuläget har flera av vaccinen tagit sig igenom fas 1 av de kliniska försöken och är nu i fas 2 där man testat vaccinen på hundra till uppåt tusen personer. Samtidigt planerar flera av dem för att inleda fas 3.

Foto: Sakchai Lalit, AP Nyhetsbyrån/ Gorm Kallestad, TT

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca som utvecklar ett vaccin med en forskargrupp i Oxford hoppas på att snart kunna testa sitt vaccin på uppåt 10 000 personer.

I flera av de tester som hittills gjorts har man kunnat se att antikroppar bildats. Några av vaccinen har visat upp biverkningar i form av feber och hudutslag, men man har hittills inte rapporterat några allvarliga biverkningar.

”Riskerna måste vara små”

Det svåra är att veta vilka som ska prioriteras med tanke på att alla världens länder är i behov av vaccinet.

– Världssamfundet måste visa att man inte är som en bråkig tonåring utan har en enad strategi. För mig är det givet att riskgrupper, vårdpersonal och samhällsviktiga yrken ska gå först, säger Matti Sällberg.

På frågan om hur säkra vaccinen kommer vara när dom tagits fram på så kort tid, svarar han:

– Man får aldrig säga att något är ofarligt och ovanliga biverkningar upptäcks först när man vaccinerat mellan hundratusen till en miljon människor. Men riskerna måste vara så små att samhällsnyttan överväger. Där är ansvaret hos forskare, företag och myndigheter att se till att inte släppa fram ett vaccin med allvarliga biverkningar, säger Matti Sällberg.

Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker om det här?