”Mannen i vitt” stoppade folk från att vandalisera – nu träder han fram: ”Gjort såhär flera gånger”

Helgens protester i Göteborg eskalerade snabbt. Men mitt i tumultet klev en ung man in och stoppade flera fall av vandalisering.

Händelserna fångades på film och spreds som en löpeld på sociala medier. Alla undrade vem han var. Nu har mannen i den vita tröjan trätt fram, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

Under helgen demonstrerade tusentals i Göteborg för att stötta Black Lives matter-rörelsen. Demonstrationen började stilla men eskalerade framåt kvällen och kravallpoliser och ridande polis kallades in.

Enligt polisen hade det eskalerade våldet framåt kvällen ingenting att göra med själva demonstrationen.

Dyker upp i tre videoklipp

Butiker vandaliserades, sten kastades och fönsterrutor krossades.

Men mitt i tumultet klev en ung man in och stoppade flera fall av vandalisering. Händelserna fångades på film och har spridits som en löpeld i sociala medier.

I ett av fallen ser man hur en man är i full gång med att krossa ett skyltfönster när den unga mannen i vitt, sansat går fram och försöker avstyra vandaliseringen.

Flera maskerade personer ger sig på mannen i vitt och stämningen ser ut att bli hotfull, men gruppen skingras snart och mannen i vitt går vidare.

I Rapport klockan 19.30 syns mannen i vitt på ännu ett filmklipp. Den här gången ingriper han mot en person som är på väg att kasta sten mot polisen.

I ett tredje klipp hittar man den unga mannen i vitt igen, den här gången befinner han sig i Bältspännarparken och motar bort stenkastare.

”Årets Göteborgare”

Mannen har hyllats för sitt ingripande och många har undrat vem han är.

”Mannen i vitt är beundransvärd. Sorgligt att han är ensam. Ändå gör han mer än alla de andra tillsammans för kampen mot rasism”, skriver Sveriges föredetta utrikesminister Jan Eliasson på Twitter.

”Men vem ÄR denna hjälte?? Någon måste ju känna till honom? Vilket otroligt civilkurage!”, skriver journalisten Emanuel Karlsten på Twitter.

”Där har vi årets Göteborgare! Sicken KING, ensam gå emot och stoppa/lugna alla aggressiva typer är värt all uppmärksamhet”, skriver en annan.

”Har gjort så här flera gånger”

Under måndagsmorgonen trädde mannen fram som PT:n Murphy. Till Göteborgs-Posten berättar han själv om sitt agerande mitt i kaoset.

– Jag bara tog hans arm och frågade vad han höll på med, säger Murphy Alex till Göteborgs-Posten.

Murphy berättar att det inte är första gången han griper in på det här sättet.

– Jag har gjort såhär flera gånger i London, jag är van från min uppväxt. Nu jobbar jag som personlig tränare så mitt jobb är att motivera folk, säger han.

Den här hjälten är värd alla applåder i världen. Vilket civilkurage!

Dela gärna artikeln för att hylla Murphy Alex.