Danmark, Finland och Norge öppnar gränserna för varandra – men svenskar är inte välkomna

Danmark, Norge och Finland har öppnat upp sina gränser, men svenskar är inte välkomna hos någon av grannländerna.

I måndags öppnade Norge, Finland och Danmark upp sina gränser och lättade på reserestriktionerna. Men svenskar är portade.

Inte heller råder de nordiska grannländerna sina medborgare att resa till Sverige, rapporterar TT.

Norrmännen däremot, tillåts att resa till Gotland och vice versa, då det är den enda regionen i Sverige som lever upp till den norska regeringens krav. Gotlänningar tillåts även att resa in i Norge.

Foto: Johan Nilsson, TT /Fredrik Sandberg,TT

Frode Forland, smittskyddsdirektör på Folkhelseinstituttet i Norge, säger till TT att man tittar på ett antal parametrar när man ger råd till regeringen om att godkänna resor till ett land eller en region.

Dels ska antalet nya smittofall vara färre än 20 per 100 000 invånare i genomsnitt per vecka de senaste 14 dagarna. Det får också bara vara högst en person per 200 000 invånare som vårdas på intensivvårdsavdelingarna under samma period.

Dessutom ska färre än fem procent ha testats positivt för viruset under de senaste två veckorna och ett system för att smittspåra alla misstänkta fall.

– Vi har kommit fram till vad som är en realistisk nivå för att skydda vårt eget land mot för mycket ny smitta, säger Forland till TT.

Beslutet kan komma att ändras

Finland har också öppnat upp sina gränser och tillåter numera medborgare från Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland och Litauen att komma in i landet.

Men även här är svenskar portade.

Beslutet kommer dock att omprövas om några veckor och om läget ser bättre ut i Sverige då kommer beslutet att ändras.

– Smittläget kan förändras fort. Vi lyckades få bukt med situationen och jag tror att så också kommer att ske i Sverige. Min bedömning är att vi talar om några veckor, säger utrikesminister Pekka Haavisto till Hufvudstadsbladet.

”En helhet ska tas i beaktning”

Detsamma gäller för Danmark som också öppnat gränserna men som fortsatt håller gränsen stängd för svenskar.

– Precis som med allt med coronaviruset är det en helhet som ska tas i beaktning, sade den danska statsministern Mette Frederiksen på en presskonferens under förra veckan.

Island går emot strömmen och är det enda landet i Norden som tillåter svenska resenärer, förutsatt att man testar sig för covid-19 på flygplatsen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);