13 underbara resmål i vackra Sverige – som gör semestern på hemmaplan till en drömsommar

På grund av coronaviruset blir det en sommar i Sverige för de allra flesta av oss. Men misströsta icke, Sverige är ett fantastiskt land att resa i och den som tittar sig lite omkring ser snart att möjligheterna är oändliga.

I Sverige finns allt från rofylld natur till pulserande städer och mysiga sandstränder. Allt sådant går att upptäcka så länge man håller sig frisk och fortsätter hålla sig till Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Du ser, en sommar i Sverige kanske inte är så illa ändå.

Upplev Sverige med tåg

Foto: Shutterstock

Det här är verkligen allt i ett för den som hinner och orkar med. Med Inlandsbanekortet reser du obegränsat genom Sverige under fjorton dagar. Banans 130 mil går från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Vilket gör det enkelt att göra några avstickare till Sveriges alla smultronställen på vägen.

Bada i Norrlands trollsjöar

Foto: Shutterstock

Trollsjön eller Rissajaure som den heter ligger på strax över 800 meter över havet och omtalas som Sveriges klaraste sjö. Det är en liten hajk att ta sig dit, men när man väl är framme är det magiskt!

Upptäck vattenfallen i Jämtland

Foto: Shutterstock

I Jämtland hittar du flera kända vattenfall. Bland annat Hällingsåfallet i norra Jämtland bland trolsk natur och magiska vandringsleder. I Jämtland finns också det kända vattenfallet Tännforsen i Åre och Ristafallet.

Ristafallet är inte alls lika högt som de andra vattenfallen men är femtio meter brett. Kanske kommer du känna igen dig på plats, Ristafallet gestaltar nämligen Glupafallet i filmatiseringen av Ronja Rövardotter.

Safari i Strömsund

Foto: Shutterstock

Trodde du att du bara kunde åka på safari utomlands? Då trodde du fel. I Strömsund kan åka på både rovdjursspaning och viltskådning. Glöm ”The big five”, vem vill inte se en brunbjörn på riktigt?

Hyr en hund i sälen

Foto: Shutterstock

För den som inte vill ge sig ut och vandra på egen hand kan hyra en hund med fjälläventyr. Fantastiskt för djurvännen som vill upptäcka fjällen med en fyrbent kompis.

Konstvandra i Dalarna

Foto: Trons, TT

I Mora har du Zorngården, som en gång i tiden var hem åt makarna Anders och Emma Zorn. Här kan man uppleva både parets hem och se Anders vackra sekelskifteskonst.

I Dalarna finns också Carl Larsson-leden, en vandring i konstnären Carl Larssons fotspår mellan Falun och Sundborn där hans fantastiska hem ligger. Gården sägs vara en ikon inom svensk heminredning och familjeliv.

Öluffa i Stockholms skärgård

Foto: Shutterstock

Att öluffa med kollektivtrafikens färjor är helt klart det allra bästa sättet att utforska Stockholms skärgård. Här kan du bada från varma klippor, äta god mat och uppleva vacker natur. Allt i ett.

Besök en vingård i Sörmland

Foto: Shutterstock

Ja, det stämmer. Det finns faktiskt vingårdar i Sverige. Blaxta vingård är en liten romantisk vingård mitt i Sörmlands grönskande landskap. Vingården är känd för att vara en av Sveriges första kommersiella vingårdar där endast svenskodlade druvor används. Väl värt ett besök.

Glampa på Gotland

Just det här glampingtältet finns inte i Kneippbyn. Foto: Shutterstock

Ordet Glampa är en sammanslagning av orden glamour och camping – och är precis just det, en glamourös version av att campa. Med redan uppställda tält i Kneippbyn kan ni semestra hela familjen och sova en natt eller två mitt i naturen utan att göra avkall på bekvämligheterna.

Ät kroppkakor på Öland

Foto: Shutterstock

Ja, det här är en klassiker. Men det är en klassiker av en anledning. Skippa Böda Strand och ta dig till mellersta Öland och Köpingsvik. Här hittar du Evas Kroppkakor, ett fantastiskt mysigt ställe som säljer flera tusen handgjorda kroppkakor varje sommar. Mitt emot den lilla boden har Eva och hennes man även en gårdsbutik där de säljer allt från öländsk ost till rökta flundror, isterband och mycket annat gott.

Ät glass i Söderköping

Efter 3 riktigt kyliga dagar så tittar solen äntligen fram. Nu har vi öppet alla dagar! 10-18 på lördag och söndag. Välkomna!🌤

Posted by Smultronstället on Saturday, May 2, 2020
Foto: Glass från Smultronstället i Söderköping

Kungen och drottningen har gjort det likaså sångerskan Carola och allas favorit Leif ”Loket” Olsson. Menyn består av 60 egen-komponerade glassuppläggningar för allas tycken och smak. Så att stanna till här är helt klart ett måste för den som gillar glass. Och vem gör inte det?

Njut på vackra stränder i Haverdal

Foto: Shutterstock

Bara ett stenkast från Tylesand ligger orten Haverdal. Stranden är magisk och med betydligt mindre folk än stränderna runt omkring är det här ett solklart måste för den som gärna vill ha lite svängrum.

​Ett stenkast från pulsen i Tylösand ligger denna underbara ort och strand. Här är mindre folk, gemytlig känsla och det finns en god chans att hitta en egen sanddyna att ligga och slappa i.

Cykla Dressin i Skåne

Foto: Shutterstock

Hyr en cykeldressin, trampa er fram på en sedan länge nedlagd järnväg genom det vackra landskapet i Österlen och njut. Det här är en rolig upplevelse för både barn och vuxna. Det är bara att packa picknickkorgen och bege sig iväg.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);