Leif GW:s krav på regeringen – efter att bröderna nekats skadestånd: ”Samhället borde ta sitt ansvar”

Förra veckan stod det klart att de två friade bröderna i det uppmärksammade Kevinfallet inte beviljas något skadestånd av Justitiekanslern.

Leif GW Persson, är kritisk till beslutet och vill se att regeringen betalar ut skadestånd till bröderna, rapporterar Expressen.

4-årige Kevin hittades död i Arvika 1998.

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem respektive sju år gamla, pekades ut som gärningsmän och fick leva med stämpeln som mördare under hela uppväxten.

Foto: Noella Johansson/TT

Men i maj, 2017, upptogs förundersökningen av åklagare Niclas Wargen efter granskningar i SVT och DN där nya uppgifter framkommit om fallet. Och det hela pekade på att bröderna trots allt inte var skyldiga till Kevins död.

”Kan ha varit en olycka”

2018 kom åklagaren med sitt beslut där bröderna slutligen friades från alla misstankar. Enligt åklagaren kan Kevins död ha varit en olycka.

I år, två år senare, begärde bröderna ett skadestånd för sin förlorade barndom. Skadeståndet de begärde var på tio miljoner vardera.

Men något skadestånd blev det inte för bröderna. I förra veckan meddelade Justitiekanslern att bröderna nekas skadestånd med hänvisning till preskribering.

Foto: SVT/ Maja Suslin/TT

Kriminologprofessorn Leif GW Persson som tidigare varit kritisk till den polisutredning som gjordes efter Kevins död är kritisk till nekandet av skadestånd och kallar situationen för ”mycket olycklig”.

”Blivit utsatta”

Nu hoppas han att regeringen kan besluta om ersättning ”ex gratia”, det vill säga av nåd.

– Det är bara att hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och gör det, säger han i tv-programmet på söndagen, säger han till Tv4 Nyhetsmorgon och fortsätter:

– De har onekligen blivit utsatta. Två små barn, av samhällets polis och åklagare, har utsatts för ett övergrepp i tidig barndom. Det har påverkat deras liv på ett mycket påtagligt sätt negativt. Där tycker jag att samhället borde ta sitt ansvar.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);