Finland inför munskydd i kollektivtrafiken – inte Sverige: ”Undvika trängsel så mycket som möjligt”

Finland uppmanar nu alla över 15 år att bära munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken.

I Sverige finns inga sådana rekommendationer.

Samtidigt erkänner Svensk Kollektivtrafik nu att det är omöjligt för resenärer att hålla ”tvåmetersregeln” till andra på bussen.

– Vi har inga invändningar mot att man använder munskydd, men det är inte aktuellt i nuläget att ge andra rekommendationer än Folkhälsomyndighetens, säger Helena Leufstadius, vd, Svensk Kollektivtrafik, vid dagens pressträff.

På torsdagen ändrade Finland sina rekommendationer kring munskydd under coronapandemin. Nu gäller att munskydd bör användas av personer över 15 år på allmänna platser med trängsel, om man kommer vara nära andra personer i mer än 15 minuter, uppger TT.

Detta gäller även i kollektivtrafiken i vårt östra grannland.

I skrivande stund finns inga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten att använda munskydd i kollektivtrafiken i Sverige.

OBS! Genrebild. Fotot är taget år 2013 i Stockholm. Foto: Shutterstock

På detta tema ställde TV4 under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten en fråga till Svensk Kollektivtrafiks representant. Det handlade om den så kallade ”tvåmetersregeln” – att hålla avstånd på två meter till andra – kommer kunna hållas på exempelvis landets bussar i höst.

Svaret: Nej, tyvärr.

– Vi kommer inte kunna hålla det på exempelvis en buss. Därför har vi sagt att det inte går hantera en definition på trängsel i alla trafikslag och vem ska kunna kontrollera det? Det måste ligga på var och en att hantera det, säger Helena Leufstadius, vd, Svensk Kollektivtrafik, vid dagens pressträff.

LÄS MER: Fler svenskar vill se munskydd i kollektivtrafiken, enligt färsk undersökning

Hon menar att det är en omöjlighet att hålla två meters avstånd till varandra på bussar.

Foto: Svensk Kollektivtrafik/pressfoto

– Däremot kan man kanske sitta en på vardera säte, inte sitta emot varandra, och framför allt se till att det blir en spridning när man går av och på fordonen och även på hållplatser och stationer.

Från kollektivtrafikens sida hoppas man nu att skolor i höst ska anpassa sina undervisningstider, så att pressen på bussar och tåg blir mindre än normalt.

”Inga invändningar mot munskydd”

– Vi har inga invändningar mot att man använder munskydd, men det är inte aktuellt i nuläget att ge andra rekommendationer än Folkhälsomyndighetens. Vi tycker att det känns klokt, sade Leufstadius på pressträffen, uppger SVT.

Statsepidemiolog Anders Tegnell gav sin syn på det faktum att ”tvåmetersregeln” inte kommer kunna hållas på exempelvis landets bussar.

Tegnell: Undvik trängsel så mycket som möjligt

Anders Tegnell. Foto: Frankie Foughantin/Wikimedia commons

– Tvåmetersregeln är ju ingen regel. Vad vi pratar om är att man ska undvika trängsel så mycket som möjligt. Man ska befinna sig i situationer där man inte är så nära varandra så att man har en uppenbar stor risk att bli smittad. Då är det ju att man sitter väldigt nära varandra under en längre tid, vilket man ju kan råka göra i kollektivtrafiken. Så om vartannat säte är tomt, att man inte trängs i gångar och sånt i onödan, tror jag är en väldigt bra början och en rimlig ambitionsnivå, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff vid en fråga från TV4.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);