Coronaskräck på Västkusten – efter alla sommarturister: ”Smittan börjar få fäste”

Västkusten har lockat flera semesterfirare under sommaren. Men efter veckor av fint väder, bad och mycket folk i rörelse har antalet smittade av covid-19 ökat markant.

Värst drabbade är kustpärlor som många sommargäster besökt, rapporterar Expressen.

Västra Götaland har haft runt 20 000 bekräftade fall av covid-19 sedan pandemins start I Halland omkring 2000 fall.

Men efter en tid av stabilisering har man det senaste veckorna sett en uppgång av antalet covid-19-fall på flera håll i Västsverige.

”De har inte förstått”

Enligt Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland har antalet fall ökat både i Göteborg men också i intilliggande kommuner.

Värst drabbat är turistorter som Lysekil, Grebbestad och Smögen/Kungshamn.

Eva Lindhusen Lindhé har själv besökt semesterorterna under sommaren och har då upplevt att det har varit stor trängsel på bryggor och restauranger och barer.

– Folk har fått anstränga sig hårt för att inte trängas. Ungdomarna har varit ute och roat sig som vilken sommar som helst. De har inte förstått att denna sommar inte var som andra. När jag varit och tittat under de varma sommarveckorna har jag inte kunnat se någon skillnad på hur det brukar vara, säger hon till Expressen.

Merparten är bofasta på orterna

När Eva Lindhusen Lindhé gått igenom vilka som smittats och var de bor, kan hon se att merparten av de som nu testat sig vid kusten är bofasta på orterna. 

– Smittan börjar få fäste där. Framförallt i Sotenäs ökar siffrorna. Det pågår just nu en utredning i kommunen kring flera fall runt arbetsplatser och folk som har träffats på olika platser, säger hon till Expressen.

De två kommuner som har flest antal fall per 10 000 invånare är Töreboda och Tibro. Töreboda har just nu 195 bekräftade fall, vilket är den högsta siffran i regionen i Tibro är motsvarande siffra 173. På tredje plats kommer Göteborg med 134 fall.

Eva Lindhusen Lindhé uppmanar alla som känner sig krassliga och har symtom som skulle kunna tyda på covid-19 att gå och testa sig.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);