Anders Tegnells nya teori – därför kopplas höga dödstalen ihop med influensan

Den milda influensasäsongen 2019 kan vara den främsta förklaringen till Sveriges höga dödstal tidigt i coronapandemin.

Det menar Anders Tegnell som tagit del av en ny WHO-rapport.

– Detta är kanske inte hela förklaringen men en del av den, säger Tegnell till Dagens Nyheter.

Nyligen kom Världshälsoorganisationen WHO med en ny rapport om covid-19 och den ”vanliga” influensan. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har tagit del av rapporten. Han tolkar det som att det finns en stark koppling mellan låg överdödlighet i influensa – och hög överdödlighet i covid-19 och tvärtom.

Det säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

STOCKHOLM 2020-09-15 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 2020-09-15 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverige har haft fler dödsfall i covid-19-pandemin än våra nordiska grannländer. En faktor som kan ha spelat in menar Tegnell kan ha varit att vi hade en mild influensasäsong 2019, vilket gjorde att många sköra var extra utsatta när coronapandemin slog till i landet.

Finland och Norge hade exempelvis en tuffare period än Sverige i influensan förra året.

– Det man nu har sett är att de länder som har haft en ganska låg dödlighet i sina influensor de sista två, tre åren, som Sverige, har en väldig hög överdödlighet i covid-19. Medan de som hade en hög influensadödlighet, som Norge, under de sista två vintrarna, de har ganska låg covid-dödlighet. Samma tendens har setts i flera länder. Detta är kanske inte hela förklaringen men en del av den, säger Tegnell till Dagens Nyheter.

Samtidigt spår Tegnell att det kommer att bli färre dödsfall i den ”vanliga” influensasäsongen i år.

Professor: Kylan i vinter kan öka smittspridning

Smittspridningen i Sverige har varit låg under en tid. Samtidigt menar nu Jan Albert, professor i smittskydd, att kylan i vinter kan bidra till ökad smittspridning.

– Just den här typen av virus är typiska vintervirus. Det vore konstigt om inte detta viruset också har en fördel när det blir ordentligt mycket kallare. De infektionerna brukar toppa i januari, säger Jan Albert i SVT:s Aktuellt-sändning på onsdagen.

Jan Albert i Aktuellt-studion. Foto: SVT

Han ser att Sverige trots det kan hålla emot – bland annat med testning och lokala åtgärder.

– Förhoppningsvis kan vi hålla emot det med testning, smittspårning och kanske lokala åtgärder. Om det blir smittspridning på ett äldreboende eller en stad, kanske man får vidta åtgärder just där för att begränsa smittspridningen och inte få stora utbrott, sade Jan Albert i Aktuellt.

Vad tänker du kring detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);